juni 05, 2010

Kirkerne bandlyses

Den gamle svenske tradition med skoleafslutning i kirken begyndte man at nedbryde for flere år siden. For ikke at krænke nogen, som man sagde. De sarte, som føler sig krænkede, kender vi. De benytter enhver lejlighed til at øge deres magt i de besatte samfund, som de hævder, at en indbildt gud har givet dem. Og man anmelder gerne for både dit og dat til den svenske diskriminationsombudsman (DO).

Hvad enten skolerektorerne er ukyndige, "brugbare idioter" eller fejge, bidrager de til at fremme islamiseringen af Sverige. Avisen ”Världen idag” nævner anmeldelse mod flere skoler. Bare det, at afslutningen foregår i kirken kan få dem til at kalde skolen "konfessionel" og dermed diskriminerende, selvom præsten ikke tør bruge noget religiøst udtryk.

Skoleinspektionen formaner til, at man ”nøje skal overveje”, om man skal holde afslutning i en kirke. Og inspektionens chefjurist Ingegärd Hilborn fraråder, at kirken får førsteprioritet. Skoleundervisning skal være ”saglig og alsidig” og religiøst neutral. Men – ifølge en pressemeddelelse på inspektionens hjemmeside – kan kirken bruges, hvis der ikke er andre passende lokaler.

Undervisningsminister Jan Björklund har tidligere været positiv til skoleafslutning i kirken (- dog ganske forsigtigt udtrykt): ”Under förutsättning att tonvikten läggs på traditioner, högtidlighet och samvaro, och inte på religiösa inslag, finns det inget i lagstiftningen eller i läroplanerna som hindrar att en skolavslutning hålls i en kyrkolokal” skrev han i 2008.
Skoleinspektionen tager stilling fra gang til gang. Nu er Bjästaskolen i Örnsköldsvik blevet anmeldt for ”krænkelser og excludering af elever med anden trosopfattelse.”

Flere steder i landet afstår skolerne nu fra at holde afslutning i kirken. Man vælger i stedet for
gymnastiksalen, som er ribbet for al fortids kultur og aldeles ureligiøs. Og - som en skribent spydigt skriver i "Världen idag" - i de sidste folkeskoleklasser vælger man hellere at rappe om at "livet är kass, jag går och hänger mig på dass" end at høre på et kor, der synger den traditionelle "Den blomstertid nu kommer".