juli 16, 2010

Sorte farme er uproduktive

90 % af Sydafrikas sorte farme er ikke produktive (16.07.10)

·
Ca. 90 % af de farme, som er blevet omfordelt til Sydafrikas sorte befolkning fra dets tidligere hvide ejere, er ikke længere produktive, det rapporterer den sydafrikanske regering, skriver BBC News. Totalt drejer det sig om 60 tusind kvadratkilometer, som er blevet fordelt til den sorte befolkning efter afskaffelsen af apartheid.

Minister for landreform Gugile Nkwinti forklarer at gårdene tidligere var rentable og bidrog økonomisk til staten, men efter de blev overdraget til de sorte så er mere end 90 % af gårdene ikke længere produktive.– De er ikke produktive, og derfor taber staten indtægter. Vi har ikke råd at fortsætte sådan. Intet land har råd til den slags, siger Nkwinti.
Regeringen havde tidligere sat op som mål, at omdistribuere en tredjedel af al landbrugsjord ejet af hvide til den sorte befolkning inden 2014, men Nkwinti mener at deadlinen ikke kommer til at kunne holdes. I stedet vil han skifte fokus på at få gjort de sort-kontrollerede farme produktive.
Hvis de sorte fortsætter med at mislykkes, mener Nkwinti at det kan blive aktuelt at tilbagegive markerne til de tidligere hvide ejere. En sådan beslutning skulle dog være enormt kontroversiel.

I nabolandet Zimbabwe har lignende konfiskeringer af de hvides jord, som regel ved hjælp af vold, ført til at landet er gået fra at være en fremgangsrig nation og ’Afrikas kornkammer’, til at blive et fattigt sultende land, som må overleve ved hjælp af udenlandsk bistand.

Kilde: BBC News via bloggen Altermedia Danmark
Oversat fra Nationell I dag