juli 12, 2010

Danskere har vist altid været godtroende

Det var – som man læser på mindesøjlerne på Frederiksberg Allé – Frd. 3 der oprettede Ny Hollænderby ved at flytte tyve hollænderfamilier ud på Ladegårdens jorde. De byggede sine gårde i nuværende Allégade, men den sydligste halvgård havde dronning Sofie Amalie sikret sig til sine 4 døtre som ”Prinsessernes Gård”. Selvom den med sit bindingsværk og stråtag indgik i bondebyen havde den kongelig rejsning med en hovedbygning i to etager, hvori der øverst var balsal. Gården lå, hvor nu indgangen er til Frederiksberg Have ved Runddelen og brugtes ofte af de kongelige til den første modtagelse af gæster, der kom rejsende til hovedstaden.

Og her ankom en skønne dag i 1669 en fornem herre fra et fjernt land. Selveste Pashaen af Jerusalem, fætter til Storfyrsten og ”Den hellige Gravs guardian”, Cigala Ottoman.

Han blev afhentet her af ceremonimesteren i kongens karosse med et forspand på seks heste og

på værdig vis ført ind til byen og indkvarteret i byens fornemmeste gæstehus, ”Store Lækkerbisken” på Amagertorv mellem Østergade og Store Kirkestræde. Her kunne han bo, kvit og frit, på kongens regning og med æresskildvagter placeret ved døren.

Han blev siden hentet fra værtshuset til audiens på Rosenborg Slot med hestgardeparade ved indgangen til haven og espalier af kongens livregiment ved slottets vindebro.

Han fortalte kong Frederik på italiensk, hvordan Vorherre havde åbnet hans øjne, så han var blevet omvendt og endog havde frikøbt 300 kristne slaver. Frederik den 3. blev meget rørt og skænkede ham den pragtfulde store håndvask-fontæne af sølv og ibenholt, som han havde arvet fra sin far og nu – hvor gaflen havde vundet indtog – næppe havde så megen brug for.

Men fontænen står stadig på Rosenborg. Cigala fik den ikke med sig. Han blev afsløret som bedrager, rimeligvis italiener, da han andetsteds er navngivet Johan Michael Cigala. Man lod ham løbe. Historien var åbenbart for pinlig og flov for den enevældige monark!


Ill.: "Prinsessernes Gård" (siden kaldet "Prinsens Gård", da Kronprins Frederik 4 overtog den).

Amagertorv med Store Lækkerbisken og Skt. Nikolaj.