januar 06, 2010

Hellig Knud


Så er det Skt. Knuds dag i morgen, den 7. januar.
Til minde – ikke om Knud den Hellige, der blev myrdet ved alteret i Skt. Albanikirke i Odense i 1086, for sandt at sige var han ikke særlig populær blandt landets borgere, da han pålagde befolkningen at betale tiende til den katolske kirke.

Nej, Skt. Knuds dag gælder hans nevø, Hertug Knud, søn af Erik Ejegod. Han var elsket af befolkningen og fik tilnavnet Lavard (= engelsk Lord, Herre,), men de andre kongsemner skumlede og drømte om magten. Den 7. januar 1131 blev Hertug Knud med venlige ord lokket i et baghold i Haraldsted Skov ved Ringsted, hvor hans fætter, Magnus, kløvede hans hoved. Forrædderiet udløste borgerkrig og bidrog i øvrigt til, at Knud Lavard i 1169 blev kanoniseret.

Hans helgendag er hans dødsdag, altså den 7. januar, og den dag fejredes i de mange Skt. Knudsgilder, som opstod. Der skal have været omkring 30 i Danmark. De middelalderlige gilder oprettedes til gensidig hjælp indenfor forskellige fag o.l., sørge for enker og efterladete, samt selskabelighed m.m. Da Danmark altså har to hellig Knud´er, så blev de blandet lidt sammen som tiden gik. De fleste Skt. Knudsgilder er forsvundet for længe siden, men de, der holdt sig længst, ja måske existerer den dag i dag befinder sig sjovt nok i de dele af det gamle Danmark, som er gledet over på andre hænder. Det mest kendte var og er vist stadig Skt. Knudsgildet i Malmø. Desuden er der Skt. Knudsgilde i Flensborg og Slesvig, samt i Lund, Ystad, og efter sigende nogle stykker til. Skt. Knudsgildets klenodier i Malmø opbevares til dagligt på Malmøhus, men hentes frem til den årlige fest: En papegøje af sølv og Frederik den Andens store sølvpokal fra 1556, samt to andre pokaler og en stor sølvkæde, som – ifølge Linnés omtale – hænges om halsen på den, der optages som broder i gildet. Næsten alle danske og svenske konger har været medlem af Skt. Knudsgildet og har skudt til papegøjen, og 1793 optoges i Malmø også Bellman!

Svenskerne har desværre lavet om på de gamle helgendatoer og frækt væk flyttet Skt. Knudsdagen fra den 7. januar til den 13. januar. Jeg beklager!


Fotos på denne side:

överst Knud den Helliges statue i Odense

To bileder af Hertug Knud Lavard