marts 18, 2011

Korruption i Norges Udenrigsministerium (UDI)

 
En 35 år gammel kvinne ansatt i Utlendingsdirektoratet er siktet for å ha hjulpet en utvist irakisk mann med å oppholde seg ulovlig i Norge.
Etter det TV 2 Nyhetene får opplyst skal kvinnen også ha hatt et kjæresteforhold til den 32 år gamle irakeren. De to, som til tider skal ha bodd sammen, ble pågrepet i to forskjellige politiaksjoner tirsdag denne uka (15/3).
Ulovlig opphold siden 2005
– Kvinnen er siktet for brudd på Utlendingslovens paragraf 108 om bistand til ulovlig opphold i riket, sier politiadvokat Morten Bentzrød ved Oslo politidistrikt til TV 2.
Den irakiske mannen kom til Norge i 2003 og fikk endelig avslag på asylsøknaden i Utlendingsnemnda i september 2005. 32-åringen fikk frist til å forlate Norge i oktober 2005, men har siden oppholdt seg ulovlig i landet.
Politiet mener den UDI-ansatte kjæresten har hjulpet han med å holde seg skjult for politiet.
– Jeg kan bekrefte at en medarbeider i UDI er suspendert med umiddelbar virkning fordi det er mistanke om alvorlige brudd på Utlendingsloven, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Gro Bogen Nilsen i UDI til TV 2.
Vil sende ham ut innen kort tid
Torsdag ettermiddag ble den 32 år gamle irakiske mannen varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett fordi politiet frykter han vil forsøke å unndra seg en uttransportering.
– Mannen har oppholdt seg ulovlig i Norge siden 2005 og han har unnlatt å innrette seg etter vedtak fra Utlendingsnemnda om å forlate landet innen utreisefristen, sier politiadvokat Ingrid Lombnæs Lenborg ved Oslo politidistrikt til TV 2.
Politiets utlendingsenhet tror de kan sende mannen ut av landet i løpet av kort tid. Den 35 år gamle kvinnen sitter i kveld i avhør på politihuset på Grønland*. Politiet vurderer å fremstille henne for varetektsfengsling i morgen.
– Denne saken er alvorlig siden det er snakk om en ansatt i UDI, sier politiadvokat Morten Bentzrød.
Kvinnens forsvarer, Eric Lindset, ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.

*) Grønland er navnet på en lokal del af Oslo. (Også i det gamle Kö benhavn hed en lokal del af byområdet ved Kastellet ”Grønland”