marts 20, 2011

Brev fra et anonymt, afstumpet menneske!

Judisk familj lever
under dödshot

Skriv ut
Av Caroline Bilander 18 MARS 04.00
MALMÖ. "Nu har vi kartlagt alla judar i Sverige och framför allt i Malmö. Ni har blivit uttagna att förintas. Vi vet vilka ni är och vad ni gör, så det hjälper inte att fly. Vi kommer att hitta er oberoende vart ni än skulle ge er av" står det bland annat i det hotbrev som skickats till familjen.
Brevet kom för några veckor sedan adresserat personligen till en av familjemedlemmarnas arbetsplats. Det kom i ordinarie postutdelning med annan post.
- Hotbrevet kom i ett brunt kuvert utan avsändare. Jag trodde att det var provsvar rörande min patient och öppnade brevet medan patienten var på mitt rum. Jag visste inte vad jag skulle tro först - ett hot att ta på allvar eller någon som vill skämta, berättar kvinnan.
Hon arbetar som läkare i Malmö och hennes man vid polisen. Även deras vuxna dotter omnämns i brevet, att hon bland annat ska våldtas och därefter kommer turen till föräldrarna. Brevet är undertecknat "Det nya Sverige".
- Är det radikala islamister, nynazister, någon annan organisation eller en tok? Uppenbarligen är det någon eller några som har kartlagt oss, konstaterar familjen.
Dödshotet är polisanmält och polisen tar saken på största allvar. Hotet kom efter att kvinnan e-postat inbjudan - underskrivet med sitt namn - till Malmös skolor och stadsdelsförvaltningar till en debatt och filmvisning i samband med Simon Wiesenthal-centrets besök i Malmö i veckan.
- En kort sekund tänkte jag att om jag inte hade undertecknat med namn så hade vår dotter inte drabbats. Men jag hade gjort samma sak igen. Vad är det för en demokrati om man av inte ska få ha olika åsikter och av rädsla inte få stå för det?
- Det absurda är att inbjudan just handlade om en debatt vad man kan göra för att minska hatbrott för alla utsatta grupper. Det borde inte väcka anstöt tycker man. Min livsfilosofi är tolerans och varje dag arbetar jag mot fördomar inte minst inom sjukvården, säger kvinnan.
Hon vill inte framträda med namn av säkerhetsskäl rörande sin arbetsplats.
- Mina kollegor på kliniken arbetar med en judinna. De är oroliga för vad som kan hända.
Hittills har familjen hållit låg profil om dödhotet. Inte många i deras närhet vet och inte heller andra judar i Malmö som hotet generellt också omfattar.
- Man kan ställa sig frågan varför det händer. Den politiska ledningen i Malmö tar inte tillräckligt starkt avstånd från rasistiska och antisemitiska yttringar, menar kvinnans make, Noe Kupfer.
- När man blundar legitimerar man. Simon Wiesenthal-centret påpekar nu att inte bara judar utan också muslimer och romer känner sig otrygga i Malmö. Ilmar Reepalu har styrt Malmö i årtionden. Hur är det möjligt att ha kunnat blunda så länge?
Trots att familjen lever under dödshot anser de att det är viktigt att fortsätta leva så normalt det går och inte överreagera.
- De som hotar ska inte få glädjen av att ha skrämt oss. Men livet är påverkat. Vi måste vara väldigt observanta vart vi går och vad vi gör, förklarar Noe Kupfer.
- Vi måste till exempel ta olika vägar till arbetet. Man tittar sig noga omkring på gatan. Och man undrar: är det någon av personerna vi möter ansikte mot ansikte på gatan som vill se oss förintade?
Ingen av dem trodde att de skulle bli utsatta på detta sätt i Malmö. Båda deras föräldrar har överlevt förintelsen.
- Vi kom från Polen på 1960-talet, just på grund av antisemitismen. Aldrig trodde vi att något sådant skulle ske i Malmö. Aldrig trodde vi att vi skulle känna i vår hemstad Malmö att historien nu upprepar sig.

http://www.skanskan.se/article/20110318/MALMO/110319689/1004/-/judisk-familj-lever-under-dodshot