februar 21, 2010

Tystnaden är farlig. En svensk tiger.

I söndags (14/2) var det Alla hjärtans dag. Det är en mycket stor sak i USA, medan det firas lite mer svenskt lagom i detta land. Firandet hålls till minnet av helgonet S:t Valentin. Dagen har alltså kristna rötter och sedan har allehanda kommersiella initiativ tillkommit. Men trevligt kan det vara och varför inte säga till någon ”jag tycker om dig”.Men försök för allt i världen inte göra detta i Saudiarabien. Där är Alla hjärtans dag förbjudet, jätteförbjudet. Den religiösa polisen rycker ut veckorna innan och ser till att det inte finns något i några affärer som kan tolkas som Alla hjärtans dagspresenter. I detta islamska land ska tystnad råda kring allt som kan antyda kristen tro, tradition eller verksamhet. Det är olagligt att uppmärksamma eller fira kristna högtider.På Alla hjärtans dag år 1989 kom ett påbud om tystnad och en dödsdom mot författaren Salman Rushdie i Storbritannien. Den iranska ayatollan Khomeini utfärdade ett dödsstraff mot Rushdie för att han skulle ha hädat islam i sin bok Satansverserna. Och han uppmanade muslimer över hela världen att verkställa dödsdomen. Rushdie fick gå under jorden. Islam får inte kritiseras eller ifrågasättas – tystnad ska råda.Yttrandefriheten är till för att ge utrymme för det obekväma, det politiskt icke-korrekta, för minoriteternas åsikter, för det udda, och för det vanliga. Grunden för politisk debatt och verksamhet finns i detta.

Yttrandefriheten måste användas – annars dör den. Och kom ihåg att grunden för demokrati är yttrandefrihet. Detta borde väl självklarheter i Sverige och västliga demokratier, men är det verkligen det? Två skrämmande exempel talar för motsatsen.I Holland står parlamentsledamoten Geert Wilders åtalad för att ha trampat muslimer på tårna och sårat deras känslor. Geert Wilders har använt yttrandefriheten och deltagit i den politiska debatten och han menar att islam inte är förenlig med demokrati. Hans formuleringar och annat kan givetvis diskuteras: var det lämpligt eller trevligt? Men det är frågan om etikett. Etikett ska inte blandas samman med juridik; det lagliga utrymme som måste finnas i en demokrati, att få framföra åsikter som andra ogillar och till och med kan uppleva som stötande.Men tystnaden breder ut sig. Wilders ska tystas. Mediaetablissemanget och namnkunniga politiker i Sverige håller tyst. Det är en skrämmande tystnad. En politiker i EU åtalas för sina åsikter. Hallå? Tystnaden är farlig. I november förra året mördade Nadil Milak Hasan 13 personer i Fort Hood i Texas. Det är klarlagt och bortom allt tvivel att han var muslim, motiverade sitt massmördande utifrån islam och såg sig själv som en jihadist som kämpade för islam. Men president Obama gick snabbt ut och sa att det fanns inga kopplingar till islam. Hallå? Svensk press i allmänhet underlät att berätta om Hasan islamska motiv. Tystnad råder.Nyligen släppte Pentagon en 80-sidig rapport om massakern och Nidal Hasan. Orden islam och muslim finns inte med. Tystnad. Jag vägrar vara tyst, jag tänker säga två saker: Stort grattis i efterskott till alla – även saudier – på Alla hjärtans dag. Och det finns stora problem med att förena islam och yttrandefrihet. Då var det sagt.

Mats Tunehag, Världen idag 17.2.2010Denne tiger stammer fra Anden Verdenskrig, hvor de svenske myndighederne henstillede til svenskerne at tie stille af hensyn til fremmede spioner o.l.
Billedet hedder "En svensk tiger".
Oversat til dansk = en svensker tier stille. (Att tiga = at tie).
Desværre har mange svenskere
misforstået budskabet og tror
åbenbart, at det fortsat gælder.
Nej, brug jeres ytringsfrihed, mens I endnu har noget tilbage af den!