februar 14, 2010

Stop for "bådflygtninge" fra Gadaffis Libyen

Hvad var meningen med den svenske handelsaftale med Gadaffi om levering af overvågningsudstyr for at hindre "bådflygtninge" i at sætte over Middelhavet til Europa? (Omtalt her på bloggen 8.2.2010) Svensk TV fortalte ikke hele historien. Gadaffi måtte jo være interesseret i at blive af med disse masser af afrikanere?

Nu kom der en forklaring i avisen Information 12.2.10: http://www.information.dk/224409

Gadaffi havde tidligere en aftale med Italien om så vidt muligt at forhindre den afrikanske folkevandring i at sætte over fra Libyens kyst til den italienske ø Lampedusa, men - angiveligt som en hævn for den italienske minister Roberto Calderolis optræden for noget år siden - meddelte Gadaffi i 2008, at han ikke længere ville hindre denne folkevandring. Han benyttede flygtningestrømmen som politisk pression, og statsminister Berlusconi så ingen anden udvej end at få en aftale i stand med Gadaffi. ”Sidste år rejste Silvio Berlusconi til Libyen med 5 milliarder dollar, en uforbeholden undskyldning for Italiens opførsel under kolonitiden, økonomisk støtte til etableringen af flygtningefængsler og en motorvej i ørkenen, samt en smuk senantik statue af Venus af Cyrene, som Italien engang havde stjålet”, skriver Information.

Da EU ikke kunne løse problemerne, lavede Italien en bilateral aftale og ”fik dermed gjort Libyen til en del af EU´s grænseregime” forklarer antropolog ved Københavns Universitet Hans Lucht videre.
De ”bådflygtninge”, der bliver pågrebet på Libyens kyst eller i Libyens farvand, vil blive returneret til et libysk ørkenfængsel, hvor de så sidder under elendige forhold, indtil deres pårørende har råd til at købe dem fri.

Läs videre på http://www.information.dk/224409