april 13, 2015

Til Lykke! n\ed en dags forsinkelse!

Kristian Thulesen Dahls Ugebrev
- mandag den 13. april 2015
Tillykke til vores kloge Dronning!
Vi har meget at være glade for og stolte over i Danmark. Vores lange historie og kultur, vores enestående solidaritet danskerne imellem, vores samfund, der – trods alt – er præget af stor lighed, vores demokrati og vores frihedsrettigheder – og så naturligvis vores kongehus – og i særdeles Hendes Majestæt Dronning Margrethe II.
Dansk Folkeparti har altid bakket varmt og helhjertet op om kongehuset – også når der indimellem har været lidt blæst om de kongelige. Ingen kan forlange en fejlfri optræden fra alle medlemmer af Kongehuset hele tiden. De er jo også kun mennesker og nogle af de triste ting, som rammer os almindelige mennesker, rammer også kongehuset; sygdom, skilsmisse og et fejltrin hist og pist – men når regnebrættet gøres op, så vil jeg godt vove den påstand, at vi i Danmark har verdens bedste kongehus og verdens bedste Dronning. Intet mindre!
I 2012 fejrede vi Hendes Majestæt Dronning Margrethe IIs 40 års regentjubilæum og i disse dage fejrer vi majestætens 75 års fødselsdag. Det gør vi med en i international sammenhæng særdeles høj opbakning til monarkiet og med en befolkning, som hver gang, der bliver spurgt til kongehuset igen og igen svarer, at både Dronningen og den kommende konge Kronprins Frederik nyder en tårnhøj popularitet. Men det kommer altså ikke af ingenting.
Dronningen gør et fantastisk stykke arbejde for Danmark. Hun er en samlende figur, en kvinde, som vi alle kan se op til og lytte til, når hun deler ud af sine betragtninger fra et langt liv. På en eller anden måde lykkes det næsten altid for Dronningen at være i tråd med befolkningen. I betragtning af den specielle situation Dronningen er i, kunne man let forledes til at miste følingen med folket, men her har Dronningen og hendes far og farfar før hende altid formået at være i samklang med folket.
Når Dronningen drager til udlandet for at repræsentere Danmark, så kan man altid være tryg. Der bliver lagt en engageret indsats for dagen for vores fædreland. Og Danmark kunne ikke ønske sig et bedre ansigt på vor nation end netop hende.
Jeg spørger tit de få danskere, som jeg møder på min vej, og som ikke er passionerede tilhængere af kongehuset, hvad alternativet egentlig skulle være? Mogens Lykketoft som præsident. Nej vel? Det ligger ikke lige for. Danmark er godt tjent med vort monarki.
Vi skal være glade og taknemmelig for og stolte af, at vi har et kongehus i hvis lod, det er faldet at repræsentere Danmark. Det gør de blændende.
Vi er også begunstiget af at have en Dronning, hvis begavelse træder tydeligt frem. Det er man slet ikke i tvivl om, når man hører hende udtale sig. Og allerede ud fra de få gange jeg har haft mulighed for at tale med Dronningen, kan jeg roligt sige, at det indtryk, man får på skærmen, ikke bedrager.
Folket elsker Dronningen, og Dronningen elsker sit folk, og hun forstår sit folk. Derfor tror jeg også, mange danskere blev overraskede, da de hørte Dronningens nytårstale i 1984 – den om de dumsmarte bemærkninger. Men allerede for ti år siden i Anne-Lise Bistrups portrætbog kaldte Dronningen selv talen ”rablende naiv”, og det er en tråd som Dronningen også tager op i det interview i Berlingske Tidende, der har skabt lidt opmærksomhed her i weekenden. Som Dronningen siger: ”Ja, vi skal tage imod, men vi skal også fortælle, hvad vi forventer. For det er vores samfund, de kommer til… Det ene sted er ikke som det andet på kloden. Vi er et gammelt samfund, som gerne tager os af folk, som trænger til at blive taget sig af, men vi vil også gerne have, at de forstår, hvor de er kommet hen.” Og senere tilføjer hun, at man ikke som udlænding, der kommer til Danmark kan ”forvente, at deres gamle samfundsmodel bare kan videreføres her i landet”.
Det er fornuftige og afbalancerede synspunkter. Alligevel har flere eksperter kritiseret Dronningen for at være blevet politisk. Det er pudsigt, at den samme kritik ikke blev gjort gældende i 1984, da Dronningen udtrykte det modsatte standpunkt. Dengang var modtagelsen af Dronningens opsang til danskerne entydigt positiv hos avisernes lederskribenter og eksperter, som fandt anledning til at kritisere Dronningen for at være politisk, har jeg ledt forgæves efter......
Dronningen er blevet overrasket over, hvor stor opgaven med at integrere udlændinge i det danske samfund har været. Det tror jeg ret beset også, at mange andre danskere er blevet. Og jeg tror Hendes Majestæt repræsenterer den danske befolkning ganske udmærket med de synspunkter, hun her tilkendegiver.
På torsdag fejrer Hendes Majestæt så sin 75 års-fødselsdag. Som vanligt vil Hendes Majestæt lade sig hylde fra balkonen på Amalienborg kl. 12.00, hvorefter Dronningen sammen med Prinsgemalen kører i karet til Københavns Rådhus. Jeg er sikker på, at danskerne igen vil møde talstærkt frem for at hylde Dronningen. Jeg holder mig heller ikke selv tilbage: Tillykke til Danmarks kloge og dygtige Dronning – og tak for indsatsen for Danmark!

Med venlig hilsen
Kristian Thulesen Dahl