april 14, 2015

Det tyrkiske Folkedrab

For nu hundrede år siden indledte Tyrkiet deres brutale udryddelse af verdens ældste kristne folk, armenierne. Trods de hundrede år og trods den umenneskelige handling har Tyrkiet endnu ikke samlet sig sammen til at beklage deres tidligere politikeres grusomme fremfærd. Regimet optræder som et umodent barn, når det har gjort noget uanstændigt og ikke har den fornødne sjælestyrke til at reparere skaden.

Se dronning, der værdigt indrømmer et naivt fejltrin foran hele den samlede presse! Det er flot!Det armenske folkedrab

En række lande har officielt anerkendt folkedrabet, - men ikke Danmark!!! 
Hvorfor ikke?  Vi skulde skamme os!


Armeniere samles hvert år til en mindeshøjtid i de lande, hvor de fandt hjælp. I Danmark har vi en særlig varm linje til dem trods det officielle Danmarks holdning. Denne varme linje skyldes den indsats som Karen Jeppe fra Gyllinge sammen med andre brave kvinder stod for ved at redde så mange som muligt af de ulykkelige børn. Det danske Bibelselskab besøgte fornylig den armenske ambassade:.

Bibelselskabet laver grøn aktion på Armeniens ambassadeFoto: Les Kaner
Her er international chef i Bibelselskabet Synne Garff ved at plane 100 blå forglemmigej-blomster sammen med Armeniens ambassadør Hrachya Aghajanyan. Foto: Les Kaner.
Op mod halvanden millioner armeniere mistede livet under det armenske folkedrab. Det er nu 100 år siden, og Bibelselskabet har for at mindes ofrene doneret 100 forglemmigej-blomster til Den Armenske Ambassade
Det armenske folkedrab

En række lande har officielt anerkendt folkedrabet. Det er: Frankrig, Tyskland, Belgien, Holland, Schweiz, Sverige, Rusland, Polen, Litauen, Grækenland, Polen, Slovakiet, Cypern, Libanon, Uruguay, Argentina, Venezuela, Chile, Canada, Vatikanstaten, Australien .Danmark har ikke anerkendt folkedrabet.


I disse dage markeres 100-året for det armenske folkedrab i 1915. Mellem en og halvanden millioner kristne armeniere blev udryddet af det ungtyrkiske diktatur under det, mange i dag kalder for 'det glemte folkedrab.'

For at markere 100-året for folkedrabet har international chef Synne Garff været på besøg hos Den Armenske Ambassade i København. På vegne af Bibelselskabet har hun doneret 100 forglemmigej-blomster til ambassadens have:
"Selvfølgelig skal vi mindes ofrene fra folkedrabet," understreger hun.

Dengang trådte to danske kvinder til: Karen Jeppe og Maria Jacobsen. De satte livet på spil for at redde tusindvis af armenske kvinder og børn.

De to heltinder bliver stadig husket vidt og bredt i Armenien. Den indsats vil Bibelselskabet følge op på ved at minde danskerne om det glemte folkedrab - og om, at vi stadig skal huske at hjælpe, hvor der er behov for det.
Foto: Les Kaner
Synne Garff har nu sammen med den armenske ambassadør Hrachya Aghajanyan plantet de 100 mindeblomster i ambassadens have. Ambassadøren er rørt over initiativet:

"I Bibelen står der: En tro uden gerninger er lige så død som et legeme uden åndedræt (Jakobsbrevet, 2:26, red.). Når mennesker dedikerer sig og sætter livet på spil for en sag, er det så meget desto mere vigtigt at erindre dem. Vi er dybt rørte og sætter stor pris på Bibelselskabets initiativ. De 100 forglemmigej-blomster, som Bibelselskabet har doneret, er en symbolsk gestus for at erindre de uskyldige ofre, hvis liv var ligeså skrøbelige og ubeskyttede som blomsterne. Vi står sammen om at prøve at forhindre fremtidige forbrydelser mod menneskeheden, og vi må forsøge at beskytte dem, der har brug for vores omsorg og støtte," fortæller Hrachya Aghajanyan.

Samtidig sætter Bibelselskabet fokus på det forhold, at freden stadig ikke har indfundet sig i verdens første kristne land:

"Vi skal mindes ofrene fra folkedrabet, men vi er også forpligtet på at hjælpe de mange, der lider i nutidens Armenien. Det må være lige i Karen Jeppe og Maria Jacobsens ånd. Nogle fordrives internt fra grænseområdet ved Aserbajdsjan, hvor snigskytter ligger på lur i bjergene. Andre plages af traumer fra krigen i 1991,” fortæller Synne Garff, der selv har besøgt Armenien og talt med overlevende fra folkedrabet og deres efterkommere.

For at hjælpe armenierne i dag vil Bibelselskabet donere hjælp til akutte behov og børnebibler.
Støt Armenien her:
Klik her for at støtteArmenerne i Danmark holder som tidligere år udflugt til Karen Jeppes Gyllinge. Det bliver i år den 2. maj. Program kommmer senere her på bloggen, men reserver dagen, hvis du vil have en god oplevelse at leve videre på.