april 21, 2015

Forpasset mindedag for armenierne


Desværre er jeg på grund af min tekniske uduelighed forsent ude med nedenstående begivenhed fra den 17. april. Men det er mig en trøst, at der i nærmeste fremtid kommer flere, for det er jo nu hundrede år siden, at tyrkernes had imod kristendommen gik amok med folkedrabet på armenerne.


Fredag 17. april 2015, 16:15
Fredag 17. april markeres 100 års dagen for starten på det armenske folkemord med foredrag, debat og musik. 
Alle spisebilletter til den armenske buffet er udsolgt, men der er fri adgang til foredrag, debat og koncert.
Armenien ligger klemt inde mellem Rusland og Tyrkiet, Georgien og  Azerbaijan, men det er  kun grænsen til Georgien og Iran, der er åben. Armenien har været kristent i 1700 år og var det første af datidens riger, der sluttede sig til kristendommen.
I forbindelse med 1. verdenskrig og det ottomanske riges fald indleder den tyrkiske stat en systematisk forfølgelse af armenere, der kulminerer i 1915. Den 24. april 1915 markeres som dagen for det armenske folkemord, hvor 250 intellektuelle arresteres og likvideres i Konstantinopel (Istanbul). Mellem 1915 og 1918 blev 1,5 millioner armeniere systematisk fordrevet og dræbt. Den tyrkiske stat, som stod bag, benægter indtil i dag, at der var tale om et folkedrab. Hidtil har parlamenter i 25 lande, heriblandt Rusland, Canada og Sverige, vedtaget resolutioner, der fordømmer folkedrabet, men altså ikke Danmark.
Aftenen indledes med en historisk redegørelse af Mathias Bjørnlund, der er historiker og som har forsket i det armenske folkedrab.  Derefter følger en samtale mellem Christopher Azrouni (Cepos, Børsen) og Søren Espersen (MF for DF og næstformand i udenrigspolitisk nævn). De vil diskutere folketingets rolle i sagen og berøre Tyrkiets aktuelle håndtering af religiøse og etniske mindretal samt Armeniens forhold til sine nabolande.
Vi spiser sammen (NB. alle spisebilletter er udsolgt) og derefter vil sognepræst Jan Asmussen vise fotografier fra sin rejse til Armenien. Aftenen slutter med en koncert med armensk musik fremført af bl.a. violinisten Loussine Azizian.
Program:
16.15: velkomst.
16.30-17.45 : "Historikeren Matthias Bjørnlund har gennem mere end 10 år beskæftiget sig indgående med det armenske folkedrab, senest i bøgerne Det armenske folkedrab fra begyndelsen til enden (2013) og På en ulmende vulkan (2015). Til Armeniensdagen i Stavnsholtkirken, der markerer 100-året for folkedrabets begyndelse i 1915, vil han fortælle om, hvordan og hvorfor historien om armenierudryddelsen også er vores danske historie."
17.45 – 18.45: Samtale mellem Søren Espersen Christopher Arzrouni: Hvorfor har Danmark ikke anerkendt det armenske folkemord og er det lande/staters rolle at gøre dette?
19-20: Armensk buffet i samarbejde med dansk- armensk forening - billetter til buffeten er udsolgt.
20-20.30. Fotografier fra Armenien ved sognepræst Jan Asmussen.
21: Koncert i Stavnsholtkirkenviolinisten Loussine Azizian, som er af armensk afstamning, men opvokset og uddannet i Danmark. Hun spiller sammen med pianisten Anna Kirova og klarinettisten Pedro Lopez. På programmet står musik af armenske komponister, bl.a. Khachaturian, Babadjanian og Komitas.
Tilmelding og betaling
Man kan deltage i hele arrangementet eller dele deraf. Deltagelse i spisningen kræver tilmelding (pris 100 kr.). Tilmeld dig ved at sende en mail til kirkekontoret påkontor@farumsogn.dk eller henvend dig i kontorets åbningstid, mandag til fredag 9 - 13. Hurtig tilmelding tilrådes, da der er et begrænset antal pladser.
NB. alle billetter til buffeten er udsolgt.
Efter bekræftelse af tildelt plads indbetales kr. 100 pr. person til kirkens konto: Reg.nr.: 2229 kontonummer: 3496 682 628 senest d. 10. april. Angiv venligst navn på den eller de deltagere, indbetalingen gælder.
Arrangør: Farum Sogn
Sted
Stavnsholtkirken