april 23, 2015

De døde kan bruges

Daniel Suhonen har i den svenske Expressen skrevet om de skrækkelige ting, der sker på Middelhavet, hvor mennesker stuvet sammen i menneskesmugleres primitive pramme sejler lige lukt ud i druknadøden. Knugende og gribende rammer det dybt ned i sjælen. Vi mennesker stilles  gang på gang over for valg og hændelser, som berører os dybt og kræver sjælelige overvejelser og afvejninger. Tit går det bare som det går. Vi var ikke herrer over det. Vi forstod det ikke. Vi lyttede ikke. I dag er mennesker dårligere forberedt på livets vrangsider end nogensinde før. Man har levet for overfladisk, pylret for meget, glemt og hånet de gamle værdier, som intet socialkontor kan erstatte og tusindvis af kornsække ikke kan opveje.

Men kun nogle få linjer nede i Suhonens beskrivelse skæmmes den af hans ordvalg og tankegang.
Og formålet ikke at forglemme! Hensigten - den helliggørende! Propaganda! Hvad gør Breivik her? Massemorderen fra Utøya? Er der sket kortslutning i Suhonens hjerne med tanke på alle de bådflygtninge, der flygter fra de gale ISIS-bødler?

Politisk journalistik. Ja, det kunde jeg tro. Nu har jeg kikket på Wikipedia og konstateret at manden er socialdemokratisk kommunist. (Germaniseret) Bundverwand med kommunismen, som har slået flere mennesker ihjel end nogen anden nutidig -isme!

Andre triste tildragelser i menneskehedens historie har fået langt smukkere og værdigere minde i litteraturen. Kunde Suhonen ikke beherske sig og have lagt stilen om?

Gertrud