juni 15, 2008

Morbid kunst

I ”Världen idag” den 10.8.08 omtales udstillingen ”Eklips – konst i en mørk tid” på Moderna Museet i anledning af museets 50-års jubileum:

”Man vil udmane og chockere det borgerlige samfund”. - ”Spørgsmål, som ikke må diskuteres, bliver hængende: hvor går grænsen for det morbide, hvornår bliver kunsten farlig, hvorfor skal man værge sig mod narkotikaens psykiske langtidsvirkninger, men ikke imod morbide kunstværker, som ætser sig fast i psykens inderste indre?


Ja, hvorlænge skal vi døje med de uhumske uhyrligheder, som visse ”kunstnere” disker op med? Bevidst eller ubevidst stammer de åbenbart fra ”de 45 kommunistiske langtidsmål”. Disse omtaltes i den amerikanske kongresrapport den 10. januar 1963.

De var ikke hentet ud af luften, men skyldtes den FBI-ansatte W. Cleon Skousens grundige granskninger og studier, som udmøntedes i han bog ”The naked communist” (Den nøgne kommuist) suppleret med oplysninger fra forskellige bøger af ex-kommunister. Kommunismens langtidsmål gjaldt at nedbryde de gamle samfund politisk og mentalt for at give plads for kommunismen. Det skulle bl.a. ske ved at skaffe kontrol over skolerne og lærerorganisationer, nedbryde studieplanerne, kontrollere studenteraviser, infiltrere kirker og presse, få kontrol over boganmeldelser og nøglestillinger i radio, tv og filmproduktion, misbillige landets hidtidige kultur, afskaffe love om pornografi ved at kalde det ”censur”, nedbryde kulturelle normer om moral ved at ophjælpe utugtighed etc. etc.

Vi har set det i årtier!
I punkt 23 hedder det: ”Kontrollér kunstkritikere og ledere af kunstmuseer. ”Vor plan er at skabe modbydelig, frastødende og betydningsløs kunst”.

- og desværre set i bakspejlet må man indrømme, at sådan gik det så! Mange afskyelige ting er blevet fremhævet som ”kunst” lige fra hesteslagtning til rådnende svinekroppe, hundelorte, tisseri på en væg, illustrationer i uhøviske børnebøger etc.


(MAGNI DEI BONUM DATE NOBIS DEINDE PULCRUM ET DOCETE NOS PATIENTER INJURIAS FERRE, stod der malet med gotiske bogstaver på væggen i mit barndomshjem. Høje Guder, skænk os det gode og dertil det skønne og lær os tålmodigt at bære uretfærdigheder).