maj 29, 2011

Underskrev lov med "automatpen"

Obama underskrev ”lov med automatpen”. Præsidenten  lod loven om patriotisme kundgøre, mens han befandt sig på G 8 møde i Frankrig.
”En farlig præsident” mener repubblikanerne

Hvordan kan Obama underskrive loven om patriotisme, når han er tusinder af kilometer væk? For første gang i den amerikanske historie har en præsident sat sin underskrift under en ny lov ved at benytte sig af en automatisk tingest: ”autopennen”.

Autopennen.
Moderne tider i den ærværdige hovedstad Washington. Obama var i Frankkrig, i Deauville, til Top G 8 møde, mens man i den amerikanske kongres, 6000 km væk stemte om den sidste del af den diskuterede lov om anti-terrorisme, patriot-traktaten,  Og så få minutter før deadline for udsættelse af loven besluttede Barack Obama at sætte sin sluttelige underskrift dér ved at bruge, hvad det Hvide Hus definerer som ”autopen”, en automatisk pen.

Nyhed
Autopennen bliver ofte brugt af berømtheder, politikere og handelsmænd, men også af præsidenten for USA til at underksrive med på breve, anvisninger eller autografkort i stor mængde. Det til trods er det første gang, at den bruges til underskrift på en lov, skønt man allerede i 2005 fandt at brugen var i overensstemmelse med grundloven. Et medlem af kongressen i Georgia, Tom Graves, var derimod alt andet end begejstret for autopen-underskriften og har skrevet til ledelsen af det Hvide Hus og angående ”den farlige præsident”.

Julekort
Autopennen blev dog patenteret allerede i 1803 af opfinderen, englænderen John Isaac Hawkins under navnet ”poligraf”, og den blev ofte brugt af Thomas Jefferson og Harry Truman. I dag koster instrumentet billigst set mellem 2000 og 10.000 dollars og i USA fremstilles den kun af to firmaer. Den amerikanske præsident bruger den fortrinsvis til at autografere de millioner af julekort, han sender til skoler, statskontorer og borgere. I 2004 afsløredes det ved et skænderi, at daværende  sekretær i Forsvaret, Donald Rumsfeld, også brugte autopennen til underksrift på de kondolancebreve han sendte til familierne til de faldne soldater i Itaq og Afghanistan

Elmar Burchia i Corriere della sera 28.5.2011