maj 26, 2011

Obamas svek

"Vi tror att Israels och Palestinas gränser bör grundas på 1967 års gränslinjer", sade USA:s president Barack Obama, inför mötet med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i slutet av förra veckan.

Inför mötet spekulerade utländska och svenska medier i att Israels så kallade bosättningar skulle kunna fortsätta existera mot erbjudande om andra landområden till palestinierna.
Dessa "bosättningar" handlar om cirka 300 000 israeler som lever på Västbanken. Det ska jämföras med de arabiska "bosättningarna" i Israel, där 1,6 miljoner araber bor i landet och är israeliska medborgare. Av någon anledning problematiseras inte denna stora folkgrupp, när demografiska analyser om Mellanöstern regelmässigt tas fram.


Frågan är dessutom om det egentligen är så konstigt att Israel har blandade känslor inför förslaget att byta land mot fred. Nya palestinska administrationer verkar inte över huvud taget känna sig förpliktade till överenskommelser som gamla ledare har gjort. Frågan är exempelvis vad det nyligen överenskomna fredsavtalet mellan terrororganisationen Hamas och Fatah innebär för de fortsatta förhandlingarna med Israel?
När det gäller återlämnandet av norra Israel till Libanon åtföljdes det av beskjutningar från Hizbollah som sommaren 2006 eskalerade till ett regelrätt krig. Och återlämnandet av Gaza till den palestinska myndigheten, resulterade i beskjutningar med tusentals raketer av israeliska städer som Sderot, vilket tvingade Israel till militära åtgärder i slutet av 2008.


Även om överenskommelsen från år 1979 med Egypten som ledde till att Sinai lämnades tillbaka, fungerade så länge presidenterna Anwar Sadat och Hosni Mubarak satt vid makten, är det i dag oklart vad som händer i relation till Egypten framöver.
Medierapporteringen får det nästan att framstå som att det är gigantiska landområden som landet Israel förfogar över. I själva verket handlar det om geografiska områden som är betydligt mindre än Salomonöarna och obetydligt större än Fiji-öarna och Swaziland.
USA:s president Barack Obamas tal om att gränsen mellan Israel och en palestinsk stat bör dras efter 1967 års stilleståndslinjer får hård kritik i USA. "Obama har kastat Israel under bussen", sade republikanen Mitt Romney, favorit i kampen om att bli republikanernas kandidat i nästa amerikanska presidentval. En annan republikansk presidentaspirant, kongressledamoten Tim Pawlenty, sade att Obamas förslag var "ett misstag och ett farligt krav".


Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade inför mötet med Obama förra veckan att denne borde komma ihåg vad han lovade Israel redan 2004, nämligen att Israel inte ska behöva dra sig tillbaka till 1967 års gränslinjer.
Netanyahu sade också att Israel inte kan dra sig tillbaka bakom gränser som inte går att försvara.
Eftersom USA:s president leder ett land som har 464 gånger så mycket mark att förfoga över, kan det kanske vara svårt för den amerikanske presidente att  sätta sig in i sin israeliske kollegas situation.

Ruben Agnarsson
ledarsidan@varldenidag.se