maj 07, 2011

Græsk euro-exit er eneste udvej

 ”Euro-samarbejdet er rystet i sin grundvold, fordi Grækenland endelig er ved at opgive at genoprette den græske økonomi. Med en gæld på 150 procent af bruttonationalproduktet og tårnhøje renter vil Grækenland aldrig kunne producere sig ud af krisen. Derfor er en græsk udtræden af euro-samarbejdet det eneste logiske skridt”.

Det siger Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Morten Messerschmidt, efter at Grækenland overvejer at melde sig ud af euro-samarbejdet – en udmelding, der har skabt panik og kastet den fælles mønt ud i en ny krise. Ifølge det tyske nyhedsmagasin ”Der Spiegel” har eurolandenes finansministre afholdt krisemøde i Luxembourg og drøftet det mulige græske exit.

”Det er helt korrekt, at en græsk udmeldelse vil være smertefuldt og sætte hele euroen under pres, men omvendt kan en fortsat græsk deltagelse i samarbejdet umuligt forsvares over for den enkelte græker, der det sidste år har været kastet ud i et ragnarok af arbejdsløshed og nedsatte pensioner og velfærdsydelser. På et tidspunkt siger befolkningerne i de kriseramte lande fra helt af sig selv”, siger Morten Messerschmidt.
Morten Messerschmidt tilføjer, at en græsk udmeldelse vil kunne sætte gang i en dominoeffekt i de kriseramte lande.

”Det er klart, at en græsk udmeldelse vil kunne inspirere lande som Irland, Portugal og måske Spanien. De nævnte lande sidder fast i en euro-spændetrøje, som forhindrer landene i at skabe vækst og producere sig ud af krisen. Men i længden vil disse landes udtræden netop kunne stabilisere den fælles valuta, således at ikke hele euroen rives med i faldet. At nogle banker i den forbindelse lider tab, bekymrer mig ikke stort. Det vigtigste er hensynet til befolkningerne i de kriseramte lande”, siger Morten Messerscmidt.

Kilde: Pressemeddelelse fra København, lørdag den 7. maj 2011/kaho