november 25, 2010

Minaretprojekt överklagas i Botkyrka.

När Islamiska stiftelsen i Botkyrka ansökte om bygg lov för en ”allaktivitetshus” i stadsdelen Alby fanns inte några minareter med. Nu har den Socialdemokratisk ledda majoriteten i byggnadsnämnden godkänt 28 meter höga minareter.

Nämnden hävder att de två minareterna är en avvikelse ”av mindre omfattning”, trots att den fastslagna planen bara tillåter en maxhöjd på elva meter för bygget. Flera boende i området år kritiska och en har överklagat den ändrade planen.

Den borgerlige opposition i kommunen har också reagerat. Man är visserligen inte emot minareter som sådana, men man anser, att det får

räcka med att tornen håller sig inom den tillåtna gränsen på elva meter.

En del politiker hade också förstått det hele som en byggnad där flera religioner ska kunna mötas, och anser att ändringen som innefattar minareter nu ändrar inriktningen på hur allaktivitetshuset ska användas.

Stefan Dayne (Kristdemokraterna) menar dock, att hans parti ändå skulle ha godkänt planerna, om bara minareterna hade varit med från början.

-Detta är en fråga om respekt för ordning, säger han till tidningen Dagen.

Den som överklagar byggnadsnämndens beslut är restaurangen Sorbonne i närheten av platsen där det tänkte aktivitetshus ska byggas. Ägaren menar i sin överklagan, att minareterna skulle göra området mindre attraktivt och företagare skulle tappa sina anställda.

På byggnadsnämnden är man dock förstående för kritiken.

-Majoriteten i nämnden ser gärna. att Botkyrkas bebyggelse uttrycker den mångfald som finns i kommunen. I detta fall var vår bedömning, att minareterna kan anses vara i linje med detaljplanens syfte, säger Per Nyberg til Dagen.

Vávra Suk

Kilde: Klip fra Veckoavisen Nationell Idag 24.11.2010.


Kommentar fra Spydpigen: fremgangsmåden altid sådan lidt uærlig...! Og svenske myndigheder altid så eftergivende naive, politisk-korrekte og udemokratiske. Uf!

Illustrationen: forside af oplysende tryksag om islam fra foreningen "Dansk Kultur"