november 28, 2010

Kundum snak?

Fra den kristelige norske avis Dagen Magazinet:

Afrika takker paven etter kondomuttalelser
Menneskerettighetsgrupper i Afrika jubler over Pavens lunkne ja til bruk av kondom. Uttalelsene blir sett på som et gjennombrudd i kampen mot aids.


Det afrikanske kontinentet er hardt rammet av aids. Den katolske kirkens strenge nei til bruk av prevensjonsmidler har stått i sterk kontrast til rådene om å bruke kondom for å begrense smitten.
Men denne uken har pave Benedict XVI snudd, iallfall nesten. Kondom kan brukes i «helt spesielle situasjoner» der den seksuelle aktiviteten setter liv i fare, er den nye beskjeden fra Vatikanet.
– Dette er et stort steg i riktig retning. Kirken er enig i at kondomer er et nødvendig verktøy i kampen mot aids, nå venter vi på at den endrede holdningen får en virkning, sier Fogue Foguito, president i kamerunske Positiv Generasjon, som kjemper for å øke bevisstheten rundt sykdommen.


Lettere

Medienettverket Repmasci, som jobber mot aids i Elfenbenskysten, erklærer at pavens uttalelser er til stor hjelp.
– Det blir lettere å ta opp temaet i kirken. Fram til nå har det vært vanskelig for oss å utvikle en strategi som fungerer, sier nettverkslederen Youssouf Bamba.
Ifølge Vatikanets egne tall er 17,7 prosent av afrikanerne medlemmer av den romersk-katolske kirken.
Jane Mcochuodho i kvinnegruppen mot aids i Kenya er ikke uforbeholden optimist.
– Vi kan ikke være sikre på konsekvensene av dette. Selv om paven sier noe i Roma, så må folk på landsbygda som ikke kan lese, stole på at de får nyheten fra noen, sier hun.

Kirkeledere advarer

Samtidig advarer enkelte kirkeledere mot å legge for mye i pavens uttalelser.
– Paven er ikke alltid enkel å lese og jeg tror noen har misforstått budskapet hans. Paven vil aldri støtte kondombruk. Han støtter bare moraler og verdier, sier biskop John Katende i Uganda.
– Den hellige far har ikke sendt ut en formell uttalelse som endrer synet på kondomer. Han diskuterte noe annet. Han sa bare at det kan brukes av prostituerte på grunn av risikoen de møter, sier Mathew Hassan Kukah, tidligere generalsekretær i den katolske kirken i Nigeria.

NTB