juli 29, 2008

Overgreb på pressefriheden

En nogle dage gammel PRESSEMEDDELELSE

Udenrigsministeren må forklare nye kinesiske overgreb på frihedsrettighederne

Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, kræver nu, at udenrigsminister Per Stig Møller forklarer, hvilke konsekvenser det kinesiske styres krav om nedlukning af signalet fra den uafhængige amerikansk-baserede tv-kanal New Tang Dynasty skal have.

NTDtv er kendt for at levere uafhængige nyheder om forholdene i Kina, og tv-stationen har længe været en sten i skoen for det kinesiske styre.

- Jeg mener, det er dybt bekymrende, at et firma i en medlemsstat af EU – i dette tilfælde Frankrig – ligger under for pression fra det kinesiske styre og vælger at efterkomme krav om at lukke for en bestemt tv-kanals signal, fordi denne kanal bringer diktaturstyret i forlegenhed, og det må udenrigsministeren forklare baggrunden for, siger Peter Skaarup.

Peter Skaarup påpeger samtidig, at nedlukningen af NTDtvs signal er endnu et eksempel på, at det kinesiske regime forud for de Olympiske Lege i Beijing gør alt, hvad de kan for at komme oppositionssynspunkter til livs.

- Dette seneste overgreb på pressefriheden aktualiserer igen spørgsmålet om, hvorvidt Danmark bør være officielt repræsenteret ved legene ved stats- og kulturministeren og kongehuset. Det mener jeg ikke, vi bør være. Den officielle tilstedeværelse ved åbningsceremonien tilkendegiver en accept af de kinesiske myndigheders måde at forvalte deres magt på. Det tjener ikke til Danmarks ære. Vi burde være blevet væk, men der er selvfølgelig endnu tid til at ændre holdning, siger Peter Skaarup, der dermed opfordrer regeringen til at revurdere Danmarks officielle deltagelse ved åbningsceremonien, så længe det kinesiske styre bliver ved med at undertrykke enhver opposition og almindelig lov og ret for den kinesiske befolkning.

Christiansborg, den 24. juli 2008/kkb