juli 05, 2008

Et kært forslag til Kjærum


Det estiske EU-parlamentsmedlem Marianne Mikko er vokset op i det russisk besatte Estland og synes påvirket af besætternes ideologi.
Med en symbolsk halskæde af – patroner har hun fremført et forslag til EU-ledelsen, som indebærer et tiltag imod ytringsfrihed. Hun mener, at "anonyme bloggere og anonyme hjemmesider" på internettet skal forbydes.

Det ville under normale forhold måske være acceptabelt, men i dagens Europa med en vaklende retssikkerhed (manglende definition af ”kriminelle” begreber!) og en massiv gruppe fremmede fra fjerne exotiske og analfabetiske lande, der endnu ikke er vænnet fra, er det blevet alt for farligt.
Det "Mikko med patronerne" kalder for "anonymt" er naturligvis ikke mere anonymt end så meget andet. Eventuelle injurier på en såkaldt ”anonym” blog vil naturligvis kunne retsforfølges og blive pådømt. Det kræver blot lidt extra indsats fra den, der vil forfølge sagen, ligesom det jo gør med at finde frem til ejeren af et bilnummer på en formastelig trafikant.

I Sverige har aviserne så at sige altid tilladt læserskribenter at nøjes med deres
underskrift med navn eller endog bare med mærke, når redaktionen blot havde kendskab til deres rigtige navn og adresse. Derimod slipper redaktionerne naturligvis ikke alle læserbreve igennem, men det gör man vel ikke noget sted. Avisernes selvcensur er derimo forskelligartet.

Den svenske læserbrevspraksis skal vel så også ryddes af vejen for at lette EU-
kontrollen med alle individer i Europa
under direktør Kjærums regime?