marts 12, 2009

Selvfølgelig skal hun blive her!

Dansk Folkepartis politiske leder i Københavns Borgerrepræsentation, Carl Christian Ebbesen, opfordrede sit partis byrådsfæller til at støtte, at den Lille Havfrue, bliver på sin plads i stedet for at blive eksporteret til Kina:
- Det er en vanvittig idé at sælge ud af sine nationalklenodier på den måde. Jeg har ærligt talt svært ved at se logikken i, at vi bruger en mindre formue på at sende hende til Kina, samtidig med at vi mangler penge til det sociale og forebyggende arbejde.

Kilde: pressemeddelelse fra DF 12.3.09

Selvfølgelig skal hun blive her. At sende den til Kina – om det så end kun er til låns en tid - er da en skrupskør idé uden forbindelse med virkeligheden. Havfruen hører hjemme her med relation både til dansk folkekunst og -tradition, H.C.Andersens eventyr og den kongelige ballet. Som autoriseret turistfører og tidligere mangeårig leder af Guide-Ring med dens velrenommerede slentreture, véd jeg, hvor afholdt statuen er både for danskere og udlændinge. Måske ikke for den store kunsts skyld, men for romantikkens og drømmeriernes i de lyse nætter. I modsætning til de fleste udenlandske storbyer har vi et væld af skulpturer, der netop repræsenterer vort lille land så godt ved at vise små følelsesbetonede ting som f.ex. dyr i stedet for de mange pompøse konge- og krigsmonumenter, man ser i udlandet.

Hvad skal vi med Robert Jacobsens hårde stålstakit i havneløbet? Skal det være et symbol på vor barske tid?