oktober 18, 2015

Skolen brænder

Skolen i Kånna (5 km syd for Ljungby) skulde  bruges til asylansøgere, men den brændte i nat.

En av byggnaderna av Kånna skola brann ner till grunden i natt. Skolan är nerlagd sedan 2011, men har föreslagits av kommunen som ett akut flyktingboende.


DELA
Inga-Lena Nordgren har bott i Kånna i 45 år och hade svårt att hålla tillbaka tårarna när hon besökte brandplatsen i morse. Hon säger att den allmänna uppfattningen bland de hon har talat med i Kånna är att branden inte har någon naturlig orsak. 
-- De som jag pratade med tyckte då att varför skulle inte vi i Sverige som har det så bra dela med oss och låta människor i nöd få komma.
Ni ser det som att det finns ett samband med att kommunen planerade att ha skolan som ett akut flyktingboende och att den nu har brunnit ner?
– Vi vet inte, men tankarna är där hela tiden, säger Inga-Lena Nordgren. 
Larmet om branden kom in strax efter klockan halv två i natt från en boende i ett flerbostadshus intill skolan. Enligt information från Markus Hedin, styrkeledare vid räddningstjänsten i Ljungby, hade personen blivit väckt av sina hundar och på så vis sett branden och larmat. 
– Annars kunde det ha gått illa om han inte hade larmat, säger Markus Hedin, räddningstjänsten Ljungby. 
När räddningstjänsten kom till platsen slog lågorna ut genom fönsterna på skolbyggnaden och den gick inte att rädda. Insatserna riktades i stället mot att hindra att branden spred sig till garage och det intilliggande flerbostadhuset. Inga personer kom till skada.
Polisen vet i nuläget inte något om brandorsaken och har upprättat en anmälan om grov mordbrand. 
– Det är rubricerat som en grov mordbrand eftersom det enligt räddningstjänsten fanns en stor risk att branden skulle sprida sig till andra byggnader, säger Anna-Lena Ringsbacka, förundersökningsledare på polisen.
En teknisk undersökning ska genomföras tidigast under söndagen. Tills vidare arbetar polisen med vittnesförhör. 
Kånna skola har varit nerlagd sedan 2011 och byggnaden som brann användes sporadiskt. Men så sent som i veckan har skolan föreslagits av kommunen som en tänkbar plats för att upprätta ett akut flyktingboende för uppåt 80 personer. I torsdags hölls ett informationsmöte om detta för boende i Kånna. 
Enligt Malin Söderberg, samordnare för boendet, fanns det ännu inga indikationer på att några flyktingar var på väg dit, utan boendet skulle finnas i beredskap. I veckan skulle lokalen göras i ordning med sängar, madrasser och annan utrustning.
Roland Eiman är kommunchef i Ljungby och han säger att kommunen nu inte har någon annan plats för att ta emot flyktingar om det skulle behövas. 
– Detta var den lokal som vi hade tagit fram, så i dagsläget vet jag inte utan vi får ha ett möte på måndag om hur vi ska gå vidare, säger han.  
Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se ruges til asylansøgere, men den brændte i nat.