marts 12, 2014

Brev fra en svensk amerikaner på bloggen "Every kinda people"

Ukraina är viktigare än vi tror


Ukraina är strategiskt viktigt av många anledningar.  De sitter på enorma olje-och naturgasfyndigheter  i Svartahavsområdet och de har ett omfattande nätverk av gasledningar  kors och tvärs i landet. Den som kontrollerar Ukraina kontrollerar  också flödet av energi på den enormt lukrativa europeiska marknaden . Västerländska energiföretag som Exxon - Mobil , BP - Amoco och Chevron konkurrerar med den ryska energijätten Gazprom om kontroll över oljefyndigheter inte bara i Ukraina, utan också i Polen och Rumänien .  Fracking-teknik och andra nya metoder påskyndar utvecklingen och konkurrensen.

 Intäkter från fossila bränslen är livsnerven i den nya ryska ekonomin och hot mot Gazprom kommer sannolikt att ses av Putin och Ryssland som mycket allvarligt.

    Krimhalvön är också bas för den ryska svartahavsflottan och  Dardanellerna  ger dem tillgång till Medelhavets varma vatten och en isfri hamn vilket är oerhört viktigt för Ryssland.

  Ytterligare en anledning är att  Ukraina är Europas kornbod - utan tvekan den finaste tempererade jordbruksregionen i världen.  Deras matjord anses vara bland det allra bästa. Kontroll av Ukraina kontrollerar också bröd i Europa och priset på spannmålsprodukter.

Putin kommer inte att backa och Obama borde vara medveten om det, men i stället leker han “kycklingleken” och skickar krigsfartyg till området och hotar med ekonomiska sanktioner.

Vi behöver någon med extraordinära diplomatiska färdigheter för att lugna ner situationen innan det går för långt men tyvärr har vi bara Obama och John “Lurch” Kerry.

 Putin sitter med de flesta trumfkorten och om USA och Ryssland deklarerar "ekonomiskt krig" mot varandra och Ryssland börjar dumpa USA: s skuld och förmår andra länder (som Kina) att göra samma sak,  kan det mycket snart skapa en mardröm för det amerikanska finansiella systemet .