marts 12, 2008

Stalinismens fascinationFor et år siden viste en undersøgelse i Sverige, at 95 % af svensk ungdom mellem 15 og 20 år vidste besked om Auschwitz, men at 90 % ikke kendte noget til de sovjetiske straffelejre, Gulag.

Mens man i årevis har svælget i nazismens umenneskelighed, har man lukket øjnene for kommunismens frygtelige misgerninger til trods for, at de ikke stod tilbage for nazismen, men tvært imod langt overgik Hitlertyskland, hvad ofre angik. Måske fordi kommunismen geografisk set var/er langt mere udbredt og varede i mange flere år og stadig hærger. Og ikke mindst på grund af kommunismens effektive propaganda og bundnaive Vesteuropæeres medløberi, tilmed blandt dem, der ud fra deres uddannelse skulle have været de første til at gennemskue alle løgnene. En del af dem nævnes i Bent Jensens bog ”Stalinismens fascination”.
Og "eliten" vildførte sine mindre kyndige medborgere.

Nu er det svenske statslige ”Forum for levende historie” - på opfordring fra regeringen - gået i gang med at afsløre kommunismens grusomheder. En vandreudstilling om drengen Pavel vil turenere rundt i Sverige. Pavel var et idol for kommunistisk ungdom i Sovjetunionen, berømt for at have angivet sin egen far.

Man tager sigte på kommunismen i Sovjetunionen, Kina og Kambodja fra 1917 til 1989, straffelejrene, den kinesiske kulturrevolution og myrderierne i Kambodja, men lister udenom Cuba, Nordkorea og lande i Østeuropa