marts 25, 2008

Nyt olympisk flag

Den olympiske fakkel tændtes kl. 10.45 dansk tid med brændglas ved Heratemplet i Olympia. Formanden for den internationale olympiske Komité (CIO), Jaques Rogge, sagde, at han er blevet rystet af voldsomhederne i Tibet og fører tavse forhandlinger med Kina om Tibet og menneskerettigheder, men at han ikke ser noget intenationalt ønske om at boycotte de olympiske lege. Den kommende måned vil han mødes med den kinesiske statsminister.
Han opfordrer alle til at lade den olympiske fakkel passere fredeligt igennem landene.

I Olympia havde politiet afspærret det arkæologiske område, da faklen skulle tændes. Man frygtede tibetanske protester foran hundredvis af journalister og tusindtals af tilskuere. Det var imidlertidd ikke tibetanere, men to aktivister fra ”Rapportere uden Grænser”, forkæmpere for fri presse, som gik i aktion, mens formanden for den olympiske komité i Peking, Liu Qi, talte.
Den ene foldede et flag ud, hvor de fem olympiske ringe var blevet til 5 håndjern. Teksten lød ”Boykot de lande, som undertrykker menneskerettighederne”. Den anden søgte at bemægtige sig mikrofonen. De to blev straks stoppet af sikkerhedsvagter.


Det kinesiske TV afbrød omgående den direkte udsendelse i nogle sekunder uden nogen forklaring og i stedet vistes arkivbilleder fra tidligere fakkeltændinger.
En gruppe tibetanere havde bedt den olympiske komité om at udeslutte Tibet fra fakkelløbet, men det blev afvist. De kinesiske myndigheder havde allerede meddelt, at det fastsatte fakkelløb ville blive gennemført, og at også Mont Everest ville blive besteget med faklen.