marts 31, 2008

"noget gik forkert"Som omtalt her på bloggen den 12. marts har det svenske statslige ”Forum for levende historie” arrangeret en vandreudstilling, der skal afsløre kommunismens forbrydelser. Det ville da også være på tide efter snart hundrede års hærgen. Der har da også været ymtet om et sådant projekt i adskillige år: I 2004 under den socialistiske regering var sagen oppe og vende i rigsdagen: man havde oprettet ”Forum for levende historie” for at oplyse om nazismens forbrydelser, mens man i årtier havde blokeret for oplysninger om kommunismen. Det var nødvendigt at oplyse svenskerne, ikke mindst de unge, om kommunismens grufulde forbrydelser.


Udstillingen er bygget op omkring den 13-årige russiske dreng Pavel, som var et idol for kommunistisk ungdom i Sovjetunionen. Alle kendte ham, alle havde hørt om hans idealisme, men ingen havdc set ham. Han var helten. Han satte ideologien over alt andet og - angav sin egen far.

Han var der og var der dog ikke. Pavel var en propagandafigur.

Udstillingen tager sigte på kommunismen i Sovjetunionen, Kina og Kambodja fra 1917 til 1989, straffelejrene, den kinesiske kulturrevolution og myrderierne i Kambodja, men lister udenom Cuba, Nordkorea og lande i Østeuropa.

Men nu møder udstillingen hård kritik fra den rumænsk fødte journalist og forfatter Ana Maria Narti, som i sin tid flygtede fra sit hjemlands kommunistdiktatur. Hun sad i rigsdagen for folkpartiet 1999-2006.


Udstillingen giver ikke ordentlig information, siger hun i et debatindlæg i Expressen, men skaber snarere forvirring: professor i historie, Klas-Göran Karlsson, som er ansvarlig for udstillingen, undviger at se kommunismens forbrydelser som et resultat af ideologien. Han giver udtryk for, at ´der fandtes meget lys i den kommunistiske utopi, men ”noget gik forkert”, da kommunistregimer begyndte underkuelse og blodbad´.


Professorens mening minder således påfaldende om vore hjemlige naive kommunistmedløberes* evindelige snak: kommunismen var god nok, men den var bare løbet af sporet i Sovjet, men se på Kina...! Man skulle altid se på Maos Kina, som man hørte meget mindre om end Sovjet. Men også ”kultur”revolutionens grusomheder nåede til sidst Danmark, og datidens politisk-korrekte henvisninger til Kina blev spage for til sidst at dø ud.


*) Se Bent Jensens bog ”Stalinismens Fascination”


Kilde: Världen idag 26.3.08