marts 07, 2008

Politisk psykologi

Psykologi og psykiatri skal man være forsigtig med. Det er upræcise videnskaber eller kald det pseudovidenskaber. Psykologer og psykiatere har godt nok læst en masse bøger. Nogle vælger disse studier, fordi de ikke kan finde ud af sig selv. Og bedømmelserne af andre mennesker bliver naturligvis ud fra deres egne forudsætninger og idéer og giver fagudøverne en uhyre magt over andre mennesker. Endnu værre bliver det, når der - som det altfor ofte sker - går politik i fagene. Vi har set det både i ind- og udland.
Socialdemokratiets chefpsykolog, Eggert Petersen, lavede i 1969 et helt detailleret program for hvordan danskerne burde leve fra vugge til grav. Og hans ønsketænkning peger på, at vi fremover alle sammen skulle have brug for en psykolog. Hans såkaldte ”trivselsprogram” blev gennem hans egen mere nøgterne partimedlem, borgmester Wilhelm Lytken, til en vellykket teatersatire: ”Trivslernes hærgen i de nordlige provinser”.
Det af Eggert Petersen selv oprettede og styrede ”Mentalhygiejniske Forskningsinstitut” under Landsforeningen for Mentalhygiejne havde som direkte formål at påvirke dansk politik, hvilket næppe var så vanskeligt, eftersom Mentalhygiejnen allerede havde et solidt netværk i regeringen og i alle statslige myndigheder.
Landsforeningen for Mentalhygiejne blev afsløret af rigsrevisionen midt i 1970´erne, men ondets rod fik man desværre ikke helt revet op.