november 12, 2007

Ytringsfrihed i Kina og i Danmark

Den 4. november holdt Trykkefrihedsforeningen en konference angående ytrings- og trykkefrihed i Kina. I den forbindelse optog Snaphanen en videofilm af Jennifer Zeng´s indlæg om sit møde med Falun Gong, som førte til et års ophold i en fangelejr for kvinder. Hun slap derfra med livet i behold, men kunne berette om mange uhyggelige oplevelser af mishandling af fangerne. Hun har skrevet om det i bogen ”Wittnessing History”.

Videoen blev lagt ud på internettet med Google som server. Der lå den imidlertid kun 48 timer, så blev den fjernet af Google. Snaphanen skriver:

”Da Google har fjernet videoen med Jennifer Zeng og således håndfast understreget, hvad vi fik at høre om internetcensur, uploader jeg den et andet sted og den vil være på i morgen fredag 9/11. Jeg har mailet til Google og givet dem en mulighed for at besinde sig. Jeg forventer mig intet.”
Og videre fredag 9/11: ”Så er Jennifer Zeng tilgængelig et sikkert sted. Man må konstatere at Google i sin jagt på andel i det kinesiske wirtschaftswunder, overskrider enhver anstændighed. Det skal jeg huske dem for.”
Videoen kan ses på Snaphanen!


For at komme i betragtning som værtsland for olympiaden 2008 lovede den kinesiske regering, at udenlandske journalister skulle få større frihed. Bl.a. skulle de kunne interviewe hvem som helst, der var indforstået. Disse nye regler trådte i kraft i januar i år, men det gælder åbenbart bare på papiret, for i den kanadensiske avis ”Globe and Mail” nævnes flere exempler fra de seneste måneder, hvor journalister er blevet pågrebet for deres skriverier.

IOK (Den Internationale Olympiske Kommité) kritiseres for ikke at gøre nok for at få rettet op på Kinas mangel på ytringsfrihed og andre menneskerettigheder. Deres pressechef, Anthony Edgar, skal således i Peking i september have udtalt sig valent: ”Den kinesiske regering har for længe siden sagt, at medierne skal få lov at virke ligeså frit i Kina som i andre lande.... og jeg synes, at det fungerer meget udmærket nu.”

IOK bør tale tydeligere til den kinesiske regering, lyder kritikken.

Hvad angår religionsfriheden i Kina, så må sportsfolkene gerne tage en Bibel eller en anden religiøs bog med til eget personligt brug.
En talsmand for Kinas regering, Ye Xiaowen, har sagt til Reuters, at restriktioner mod indførsel af bibler sigter på at ”hindre illegale bogkolportører at drive priserne i vejret.
De er extremt lave på grund af regeringens subventioner”. Den argumentation kan kun købes af en kommunist, konstaterer en lederskribent i New York Sun. Men avisen forstår den kinesiske regerings ønske om at holde biblerne væk, for – hvad kan det ikke
forårsage!

Kilde: avisen Världen idag 9.11.07