november 29, 2007

Valg i Rusland adventssøndag


Nu på søndag 2/12 er der valg i Rusland til Duman. Der er 13 registrerede partier.

Duman er den lovgivende forsamling og parlamentets underhus.
Federationsrådet består af 178 deligerede – to fra hver af Ruslands 89 regioner. De udvælges efter partivalg. (Tidligere havde man personvalg). I 2005 forhøjedes spærregrænsen for at komme i Duman til 7 procent.

Præsidentvalg bliver den 2. marts 2008. Præsidenten vælges for fire år af gangen, men kan højst sidde i to perioder. Det har Putin gjort, så medmindre loven ændres, må han vente på en anden ny chance indtil 2012. Putins højre hånd, den nuværende Statsminister Zubkov retter sig efter Putin, så han kan holde de politiske tømmer, indtil næste præsidentvalg.


I søndags var der demonstrationer imod regeringen både i Moskva og Skt. Petersborg ifølge TV-kanalen Euronews. Det blev ikke omtalt i de russiske medier.
Valgpropagandaen er i fuld gang. Overalt hænger der plakater fra Putins parti, ”Forenet Rusland” med opfordring til at stemme på Putin. Persondyrkelsen minder om tidligere tiders diktatur. Putin er populær og hans parti ser ud til at ville vinde med 60-70 % af stemmerne.

Der er udsendt ordrer ril alle statsansatte læger, lærere og tjenstemænd, at de skal hverve ti stemmer hver til Putins parti, så det kan blive en reel sejr. Der hævdes til og med, at disse ti personer skal skrives på en liste, som tjekkes af mod listerne over de fremmødte vælgere ved vælgerurnerne. Sandt eller løgn? Det ved guderne.
Men det er jo ikke et ukendt fænomen at fuske med valgresultatet.

Kilde: Världen idag 28.11.07.