november 21, 2007

Mafiaens magtFra italieneren Beppe Grillos blog http://www.beppegrillo.it/ 21.november.
Denne blog refererer på engelsk med en videofilm, hvad den syditalienske dommer De Magistris fortalte EU-kommissionen fornylig angående spørgsmål om EU-bidragene. Hvor går de hen?

Desuden bringer den en boganmeldelse, som kan læses her nedenfor oversat til dansk af Gertrud

Boganmeldelse af ”I complici”(De medskyldige) af Lirio Abbate og Peter Gomez.
Alle Bernardo Provenzan´s mænd fra Corleone til Parlamentet, Forlaget Fazi
Nationalsekretæren for UDEUR´s (1) ungdom, barnebarn eller nevø af den kommunistiske ex-viceborgmester for Villabate er den sidste arving i en familie, som i årevis var kompagnon
med den Regionale Forretningsminister, Enrico La Loggia: når man ser dem spadsere sammen i gaderne i det centrale Palermo, ser de ud som tre drenge, der netop er kommet ud fra et møde om Den anden Republik`s fremtid. Men de er tre drengerøve (2). Tre mafiadrengerøve, sønner til Bernardo Provenzano.

Bogen er skrevet af en af de største journalister i gravende journalistik i Italien, en expert i ”cose siciliane” (3) (den sicilianske mafia), en bog rig på uudgivet materiale (telefonsamtaler mellem Provenzanosønnerne og dokumenter fra retsforhør over de begunstigede) om Provenzano, den nye mafia og dens forhold til politikken. Biografien over den sidste ”Gudfader”(4) læst gennem hans politiske og økonomiske alliancer: fra overenskomsten med Socialistpartiet i 1987 indtil mafiaens bombesæson 1992-93; fra arrestationen af Totò Riina indtil den - ifølge dommerne i Palermo - snævre kontrakt med toppen i partiet Forza Italia og Udc (unione democratici cristiani = den kristdemokratiske union) på Sicilien.

En explosiv bog, som med documenter og uudgivne vidnesbyrd gendanner det edderkoppenet af forbindelser, som har gjort det muligt for Provenzano at forblive på fri fod i 43 år. En rejse i mafiaens aktieselskab, en kriminel organisation, som på Sicilien kontrollerer størstedelen af entrepriserne, samarbejder med mange røde kooperative selskaber og foretagender af international størrelse. De har personer infiltreret i bankerne, i pengeinstitutioner, som ”Confindustria” (Confederazione Generale dell'Industria Italiana = Generalforbundet for Italiens Industri) og i de kulturelle institutioner som universitetet. 14 år efter mordene på dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino fortæller denne bog af Peter Gomez og Lirio Abbate, hvordan hele Siccilien er vendt tilbage til, hvad det var, med snesevis af regionale deputerede, som er valgt i Normannerpaladset trods deres tydelige forbindelser til Cosa Nostra, og med en serie nationale parlamentarikere, der er kommet til Rom efter at have fået aftalt støtte med ”mændene af ære”. En langsom tilbageerobring af magten, som ikke kan standses og som er gjort muligt på grund af institutionernes og massemediernes tavshed.

I denne scene bliver Provenzanos anholdelse i 2006 - snarere end et tegn på gevinst - blot en kort pause i den sluttelige metamorfose hen mod det tredie årtusindes mafia: den som foretrækker jakkesæt og slips fremfor ulveriflen (5).

Oversat af Gertrud

1) Udeur (= Unione Democratici per l'Europa = Foreningen af Demokrater for Europa)
2) det sicilianske ord betyder ung mand, men i mafiaen er det betegnelsen for den laveste grad i mafiahierarkiet.
3) Cosa nostra, cosa siciliana=vor sag, den sicilianske sag=mafiaen (jvfr filmen ”Cosa Nostra”
4) ”Gudfader” – øverste boss i mafiaen (jvfr. Filmen ”Cosa Nostra”)
5) det italienske ord lupara har en dobbeltbetydning: det betyder en ulveriffel, men er i mafiaen også den handling, at man kidnapper og dræber nogen og får liget til at forsvinde.