november 27, 2007

Farligt at være kristen i Tyrkiet

Den 18. apil i år blev tre mand i en kristen boghandel i den tyrkiske by, Malatya, overfaldet, tortureret og dræbt. Fredag den 23. november blev fem mand fremstillet i retten anklaget for for forbrydelsen. Anklageren krævede livsvarigt fængsel, men retssagen blev hurtigt afbrudt, da forsvareren bad om mere tid til forberedelse. Nu er sagen udsat til den 14. januar.
Mange tyrkere ser kristne missionærer som en trussel mod landet og mod islam, skønt de kun udgør en ubetydelig minoritet. Og de anklagede hævder da også, at de ville stoppe et komplot, som havde til formål at underminere islam og splitte Tyrkiet. Den version støttes af en udtalelse fra professor i historie og sociologi ved Inonu-universitetet i Malatya, Salim Cohce.
Advokaterne fra offrenes familie ser med bekymring, at de fleste papirer, der er lagt frem i retssagen, drejer sig mere om de myrdedes missionsvirksomhed gennem boghandelen end om det voldelige overfald! De er bange for, at forsvaret vil hævde, at de myrdede selv fremprovokeretde overfaldet ved deres handel med kristne bøger og missionsvirksomhed. Der er fremlagt udskrifter fra deres computere, som åbent nævner navn og adresser på personer, som de myrdede har haft kontakt med. Disse risikerer måske nu trusler fra fanatiske tyrkere. Blandt dem er der en protestantisk præst i nabobyen Diyarbakir.
Når man lyttede til retssagen, kunne man få det indtryk, at de myrdede var en bande kriminelle, og at de havde fortjent, at det gik dem, som det gik, sagde præsten.

Kilde: den engelske The Indipendent via Världen idag 26/11.