december 12, 2010

Kunsten skulle være grim!

Apropos de kønne gårde i Hälsingland (10/12) contra nutidens nøgterne byggeri med mangel på skønhedsindtryk, - så skal man ikke altid tro, at det bare er tidens trend. Der kan også være kræfter, der bevidst arbejder på, at vi skal være med på den ene eller den anden trend uden at vi aner det.
.

”De 45 kommunistiske langtidsmål” fremkom i USA´s Kongresrapport af 10. januar 1963. De blev taget fra bogen ”Den nøgne kommunist” af W. Cleon Skousen, som begyndte sine indgående studier af kommunisterne inden sine 16 års tjeneste i ”The federal Bureau of Investigation”. Målene blev samlet dels fra rapporterne efter Kongreshøringerne og dels ved hjælp af tilgængelige bøger af ex-kommunister .

I disse målsætninger drejer to punkter sig om kunst:

Nr. 23: Kontrollér kunstkritikere og ledere af kunstmuseer. ”Vor plan er at skabe modbydelig, frastødende og betydningsløs kunst”.

Nr. 22: Fortsæt med at misbillige amerikansk kultur ved at nedbryde alle former for kunstneriske udtryk. (En amerikansk kommunistgruppe blev bedt om at ”fjerne alle gode skulpturer fra parker og bygninger og erstatte dem med formløse, hæslige og meningsløse former”).

Hvorfor så det?
For at vænne folk til en mere hård og rå verden, så de får mere modstandskraft. Og for om muligt at ophidse dem til revolution. Det er altså næppe helt tilfældigt, at en afholdt tegner  som Jørgen Clevin  og – omend i mindre grad børnebogsillustrationer til Elsa Beskows billedbøger og Astrid Lindgrens fortællinger - blev heglet ned af de kommunistbegejstrede 68`ere op gennem 70´erne. De mange kommunistinficerede børnebøger, der væltede frem – ikke mindst gennem Borgens Forlag – hentede ikke sine billeder fra en hyggelig børneverden.