juni 09, 2011

Skoleafslutning i Sverige fuld af konflikter

I morgen fredag den 10. juni er der skoleafslutninger i Sverige, og atter i år er der strid om, hvorvidt afslutningen skal foregår traditionelt i kirken eller på skolen. Nogle steder er det forbudt at synge den traditinelle salme: "Den blomstertid nu kommer". Her er en redegörelse for problemet i Veberöd i Skåne, omtalt på den svenske blog "politisk inkorrekt": http://politisktinkorrekt.info/2011/06/09/prast-kor-over-rektorn-ordnar-egen-avslutning-i-kyrkan/


Präst kör över rektorn – ordnar egen avslutning i kyrkan

SKOLAVSLUTNING Imorgon fredag har grundskolorna avslutning, däribland Svaleboskolan i skånska Veberöd. Traditionen i byn har alltid varit samling i kyrkan där man sjungit och haft en trevlig avslutning inför alla stolta släktingar i bänkarna. Men rektorn på skolan, Yvonne Andersson, har i år och för första gången valt att bryta den sviten. Avslutningen ska vara i skolan har hon bestämt.
In träder då kyrkoherde Stig Alenäs. Han vill att barnen ska få sin avslutning i kyrkan, så efter skolsamlingen, när barnen lämnat skolan, öppnar han upp kyrkan för alla som vill delta i en traditionell avslutning.
– När föräldrar hörde av sig och ville ha en avslutning i kyrkan för sina barn beslutade jag att gå dem till mötes. Det är klart att skolan får ha sin egen avslutning. Nu får de som vill komma till kyrkan efter avslutningen på Svaleboskolan och ta del av vårt firande. Det är ju fint att vi kan erbjuda barn och föräldrar både och i Veberöd, säger Stig Alenäs.
Rektor Andersson är chockad över kyrkoherdens gest: Hon tycker att Stig Alenäs beslut är ett slag under bältet mot skolan.
–Jag förstår inte varför han gör så här. Stig Alenäs kunde ju valt en annan dag. Skolavslutningen har inget med kyrkan att göra, säger Andersson.
– Vi har inget emot kyrkan, men i år har jag tillsammans med personalen på skolan valt bort avslutningen i kyrkan. Det är bara de lägsta årskurserna som gått till kyrkan på avslutningen. Sedan barnen i de högre årskurserna flyttade till nya Snäckan vill de ha avslutning tillsammans med de yngre eleverna där. Så bestämde vi det, säger Yvonne Andersson.
– Bara de inte pratar om Gud och Jesus. Alla ska nämligen vara välkomna på lika villkor. På julavslutningen pratade prästen väl mycket om evangeliet. Det är dessutom några föräldrar som inte vill ha avslutning i kyrkan varje år. Vi får se om det blir julavslutning i kyrkan igen, men efter Stig Alenäs val att förlägga en avslutningsceremoni för eleverna i kyrkan, efter den riktiga avslutningen i skolan kan man ju börja ifrågasätta det, säger Yvonne Andersson.
En föräldrar säger att det är tråkigt att skolans ledning faller för politisk korrekthet.
Stig Alenäs håller med och säger:
– Jag vill inte bryta en månghundraårig tradition.