marts 19, 2010

Den svenske konge skal erstattes med en elg!

Den republikanske Forening i Sverige har skrevet åbent brev til Rigsbankens ledelse med krav om, at alle kongelige symboler fjernes fra mønter og pengesedler, da de efter deres mening ikke passer til det moderne Sverige. ”Personligt ser jeg gerne f.eks. Astrid Lindgren eller Alfred Nobel på vore pengesedler eller mønter. Også skovens konge, elgen, ville gøre sig bedre på sedlerne end Gustav Vasa eller Carl Gustaf Bernadotte”, skriver Foreningens formand, Peter Althin.

Hm! Ja, med den historieundervisning, man har i skolen, har det ”moderne Sverige” måske ikke anelse om, hvem de nævnte konger er. Det er noget andet med Emil i Lönneberga!


”Det moderne Sverige” kender nok heller ikke denne historie:
Germanerne fortalte Cæsar om de besyndelige kæmpehjorte og bandt ham en skrøne på ærmet. Elgene har så lange ben, at de ikke kan rejse sig fra liggende stilling. Derfor læner de sig om natten op mod et træ for at hvile. Germanerne savede så et områdes træer halvt igennem, så når elgene stillede sig dér om aftenen, så ramlede de omkuld sammen med træerne, og næste morgen gik germanerne ud og indsamlede de elge, der lå på jorden!

Det er ikke min historie! Det er Cæsars, og Smålænningene kan vist ikke overtales til at prøve denne jagtmetode.


Kilde: Det svenske nyhedsbureau TT (i Världen idag 17.3.2010) - og Cæsar