september 02, 2015

Mere suverænitetsafgivelse?

POLITIK 02.09.2015 KL. 14:27

DF: Venstre har skabt usikkerhed om dansk asylpolitik

Når V støtter fælles europæiske modtagelejre, er næste skridt en fælles EU-fordeling af flygtninge, mener DF.
Både Venstre og Socialdemokraterne klar til at støtte modtagecentrene af flygtninge. 
Blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, tager skarpt afstand fra Venstres forslag om, at Danmark skal støtte fælles europæiske modtagelejre for flygtninge i sydeuropæiske lande
Det vil være første skridt mod at give EU retten til at fordele flygtninge i de enkelte EU-lande, mener Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen.
- Det skaber usikkerhed om asylpolitikken, at Venstre melder ud, som de gør. Det skaber også usikkerhed om, hvorvidt de EU-positive partier står ved deres løfte om, at EU ikke skal overtage kompetencen på det her område, siger Martin Henriksen.
På Christiansborg er både Venstre og Socialdemokraterne klar til at støtte modtagecentrene, som er blevet foreslået af Tyskland, Storbritannien og Frankrig.
Men hverken den tidligere eller nuværende regering vil indgå en fælles EU-aftale, hvor flygtninge bliver fordelt ligeligt mellem medlemslandene. Retsforbeholdet betyder også, at Danmark ikke kan gå med i en sådan aftale.
Men det kan ændre sig overraskende hurtigt, hvis danskerne ved folkeafstemningen den 3. december i år stemmer ja til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, mener Martin Henriksen.
Han peger på, at hvis danskerne siger ja til en tilvalgsordning, så skal flertallet på Christiansborg ikke længere spørge danskerne om lov, hvis de ombestemmer sig og vil med i en fælles europæisk fordeling af flygtninge.
Og med den seneste melding fra Venstre og presset fra andre europæiske lande for at finde en fælles EU-løsning kan det blive resultatet, mener Martin Henriksen:
- De EU-positive partier giver det indtryk, at hvis retsforbeholdet afskaffes, så vil asylpolitikken stadig være på danske hænder. Men de varmer op til noget andet her. Det er tydeligt for enhver.
Både Dansk Flygtningehjælp og en migrationsforsker påpeger, at modtagelejrene ikke give mening uden en fælles EU-fordeling af flygtninge. Og det vil også være det næste logiske skridt at tage for ja-partierne efter afstemningen, mener DF.