august 28, 2014

Spydige tegninger

Tuse Kirke er fyldt med Isefjordsmesterens herlige kalkmalerier fra midten af 1400-tallet. Godt at de ikke er blevet ødelagt ved reformationen.

Man får et kik ind i datidens hverdag, hvor kvinderne brygger øl og kerner smør, hyrderne hygger sig med sækkepibe, adelen morer sig med jagtfalke, og skolepiltene læser lektier. I djærve tegninger stikles der til menneskets dårlige sider.Ingen undgår dommedagen, hvor de goder kommer i paradiset og de onde i helvedes ild. Helvede ses som et uhyggeligt svælg, hvor luerne står ud af gabet på et kæmpe-uhyre. De onde er bundet sammen med et reb. De drages og skubbes ned i ilden af ondt grinende djævle. Men se på flokken! Der er både konge- og hertugkroner,  bispehue og en mand med munketonsur - - Maleren undlader ikke at vise sin mening om magtens folk, både inden for og uden for kirken. Det er ikke helt ualmindeligt i vore kalkmalerier at finde sådanne spydigheder.

Apropos husk at der er demonstration på onsdag 3/9 ved den svenske ambassade i København for den glade gadekunstner, der er blevet idømt fængsel for at vise sine meninger.