september 20, 2006

Ytringsfrihed i højsædet.

I morgen, torsdag, åbner efterårets fire-dages bog- og biblioteksmesse i Göteborg. Mere end 1700 forfattere vil deltage og der vil være ca. 2000 forskellige programpunkter.

Årets tema er ytringsfrihed, som har sin egen scene ”Stand up for Freedom of Expression”, hvor man på messedagene vil diskutere det frie ords kår.

På messens første dag uddeles Forlæggernes Ytringsfrihedspris på 30.000 kr. Den er indstiftet af den internationale forlæggerforening IPA, International Publisher´s Association. Den går til en person, organisation eller institution, som har bidraget væsentligt til fremme af ytringsfriheden i verden.

At ytringsfriheden hele tiden må forsvares, betones også af avisen, ”Världen idag”, som gang på gang har vovet at granske og modsige det officielle Sveriges politik. ”Det frie ord trues i dag ikke mindst ved, at særinteresser har haft held til at gennemtvinge en lovgivning, som skal beskytte mod krænkelser, men som i virkeligheden fører til, at man sætter mundkurv på dem, der har meninger, der går imod den til enhver tid existerende politiske korrethed”, skriver avisen.

En af de forfattere, som kommer til at medvirke på ytringsfrihedscenen er den tjekkiske forfatter, Jiri Grusa, der er formand for den internationale PEN-klub. Han var en af dem, der underskrev ytringsfrihedsdeklarationen Charta 77 sammen med sin gode ven Vaclav Havel.

Andre udenlandske forfattere på messen er Jung Chang, kendt for sin selvbiografi ”Vilde Svaner”, og den tyrkiske Orhan Pamuk, som blev anklager sidste år for at have udtalt sig kritisk om det tyrkiske folkemord på de kristne armeniere.