september 12, 2006

advarsel fra sädelighedspolitiet til små 64.000 kvinder

De har det ikke nemt i Iran, kvinderne. Reglerne for anstændighed ændres ind i mellem. Især om sommeren vil unge gerne klæde sig lidt lettere. Nu har myndighederne strammet op og inden for den sidste måned sendt en advarsel for usømmelig påklæding til 63.963 kvinder, siger politiet.

Nogle har straks angret og skriftligt lovet at bedre sig. I reglen handler det om, at man har kunnet se noget af håret eller af anklerne. I de værste tilfælde har kvinder understået sig i at vise deres tær med neglelak offentligt. Helst burde kvinderne skjule hele kroppen under den heldækkende chador.

De toneangivende er snart eftergivende og snart strenge. Med jævne mellemrum konstaterer journalister i Teheran at en hårlok gerne må titte frem eller at hovedtørklædet må være farvet. Og noget senere meddeles, at det er tvært imod og at sædelighedspolitiet vil gribe ind mod provokerende kvindelighed.

Udover at vogte på kvindernes klæder rapporteres der også om insatser mod private satellitparaboler, hvilket medfører vesterlandsk ”usædelighed” og spreder exiliranske, regimkritiske nyheder helt ind i Iran.

(Fra nyhedsburauet TT-AFP)