december 10, 2009

Vandalisering eller manglende vedligeholdelse


I utallige avis- og TV-reportager har man vist skræmmende billeder fra lejligheder i Rosengård i Malmø og andre indvandrertætte boligområder. Ejerne udpeges altid som de ansvarlige for elendigheden. Men ser man kritisk på billederne, undrer man: har lejerne virkelig levet op til deres skyldighed at passe på lejligheden i overensstemmelse med lejekontrakten? Man ser møjbeskidte plastiktapeter. De skulle jo være lette at holde rene – og hvorfor er så mange el-kontakter, toiletter og vaskekummer slået i stykker?

Billederne tyder ikke på normal omsorg og håndtering. De kalder snarere på eftertanke. Når journalisterne går, er der næppe nogen, der tør hævde andet end at tilmed urinlugten i kælderen og trappegangen er ejernes skyld. Det fremgår nemlig aldrig, hvem der ødelægger noget eller forretter sine behov i kælder eller trappegang.
- Er det de boende selv eller er det andre? Og al den mug, der vises frem? Kan det bero på, at der vaskes tæpper og hænges tæpper til tørre i badeværelserne? Hvis det er sådan, så forklarer det en høj luftfugtighed og dermed mug. Videre kan man undre sig over, hvor kakkelakkerne kommer fra? Er det import?

Ligger der i øvrigt ironi bag navnet ”Herregården” i Rosengård? Hedder den Herregården, fordi der dér bor lejere, som ligesom tidligere tiders herremænd, forventer at blive opvartede og forsørgede af en i deres øjne lavere samfundsklasse?
Eller handler reportagen om prægtige og påpasselige lejere, som ikke ønsker sig noget højere end at få lov at bo pænt og prydeligt?


Man spørger rent ud sagt, om det kan stå så slemt til, at folk fra villaområdet tæt ved gør raider ind i ”Herregården” og dér vandaliserer de stakkels lejere?
Ved normalt boende findes der ikke nogen som helst mulighed for at der kan ødelægges og grises så meget til, som reportagen viser. Man kan forstå, hvis ejerne synes, at vandaliseringen er gået så langt, at de helt enkelt er blevet trætte og har indset, at det er meningsløst at reparere? Det er en konklusion, som jeg har hørt flere håndværkere dele…skønt ingen må ytre sig. Det er nemlig racistisk!