december 01, 2009

Rådhuspladsen


Hvor Rådhuspladsen ligger, lå tidligere Halmtorvet lige inden for Vesterport. Hvor byportene stod, er der hvert sted rejst en mindesten med indskrift om vejlængderne herfra til de nærmeste byer. Vesterport ved Vestergade, Nørreport for enden af Nørregade, Østerport oprindeligt ved Østergade, men byens udvidelse med Kongens Nytorv og Frederikssstaden etc. gjorde, at Østerport flyttede helt ud ved Kastellet. Sønderport lå ved Christianshavns Vold.
Voldene ændredes naturligvis noget gennem århundrederne, men de er delvis bevaret i grønne områder, som danner ramme om den gamle bydel. Tivoli blev anlagt på Vestvolden.

Rådhuset er inspireret af rådhuset i Siena. Det er Københavns 6. rådhus og fyldt med masser af sjove detaljer, som man måske ikke lægger mærke til:

På hjørnerne af bygningen ses råbende torvekællinger til minde om Halmtorvet. Ud af munden på den ene kommer der en rigtig skuptudse. På billedet man ser hvordan.På hjørnebænkene under dem kan man sidde og spille dam eller mølle.På den balusteragtige ramme foran rådhuset vogter nogle store grand danoirer anlægget. Det er åbenbart ikke nok......
.....for der er også en række frygtindgydende drager....

De har nogle mærkelige tryner
De er ikke beregnet til at spyde ild, men vand -og blev til, da man lavede Dragespringvandet.
Vanddrage