juni 10, 2015

Tilliden til politikerne styrtdykker

Det kan ikke overraske, men det er gået meget hurtigt, viser en ny måling fra altinget.dk. Fra et toppunkt i 2006 og 2007 på hele 70 procent, der udtrykte enten meget eller ret stor tillid til politikerne til kun 28 procent i dag fordelt med sølle to procent, der ytrer meget stor tillid og 26 procent med ret stor tillid.

Professor på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen tager målingen alvorligt og siger bl.a.:
”Pilen peger primært mod politikerne selv. Tonen er over de seneste år blevet mere og mere hård. Man beskylder hinanden for løftebrud og hængekøjepolitik, og det skaber et billede i vælgernes bevidsthed af, at sådan er politik.”
Det kan alt sammen være rigtigt nok, men spørgsmålet er, om Kasper Møller Hansen indfanger det hele eller bare det væsentligste.

Intet alternativ ud over Alternativet
Det går i stigende grad op for vælgerne, at det spiller en stærkt begrænset rolle, hvem de stemmer på. Som jeg skrev her på pladsen for fire dage siden, dokumenterer en ny bog, at det forholder sig sådan. Stil ikke spørgsmål ved den ikke-vestlige masseindvandring og hold din mund med EU’s udradering af nationalstaterne, eller du er ude i kulden hos übereliten på 423 personer.

Der går noget tid, før den slags går op for den brede vælgerskare. Medierne gør deres yderste, til daglig, men især under en valgkamp, for at blæse de politiske forskelle helt ud af proportioner. Men efterhånden går det op for flere og flere, at deres kryds på valgdagen mere er en rituel handling, end der er tale om vitterlige valg.
Alternativet med den morsomme Uffe Elbæk i spidsen er det parti, der denne gang rider ind i Folketinget på en bølge af politikerlede.
Næste gang bliver det Dansk Samling.

Tilliden styrtdykker !

 Morten Uhrskov Jensen