november 28, 2009

Med Lov skal man Land bygge - et godt Ord


Retsvæsenet foregår stadig på Nytorv, nu i C.F.Hansens klassicistiske Domhus med citat fra Valdemar Sejrs ”Jyske Lov” (1241).

Her lå tidligere Vejsenhuset, som brændte ned i Københavns anden store brand 1795.

.

Mellem Domhuset og Fængslet går ”Sukkenes Bro”.
På Nytorvs sydside ligger huset, hvor KRAKs vejviser boede, oprettet af storkøbmand og redaktør af Adresseavisen, kendt som ”Hans Holck, de fattiges tolk”, for vejviseren betød, at handelsfolk ikke så let kunne komme af sted med snyderi, når man nu fik faste gadenumre og adresser 1770. Agenten var også en slags forløber for Kofoeds Skole: når tiggere kom til ham eller Adresseavisens læsere, henvistes de til nogen, der havde arbejde eller et måltid mad. Så drak de ikke pengene op. (Kofoeds Skole var jo tidligere en fantastisk Institution, men gik ned ad bakke med 60´ernes blødsødne og demoraliserende indstilling. Om det er rettet op siden, ved jeg ikke). I dag huses her CKU – Center for Kultur og Udvikling – en organisation under Udenrigsinisteriet, som propaganderer for den ukontrollable muslimske indvandring.


Her har digterne Henrik Hertz og Poul Martin Møller boet, dog ikke samtidigt. I gammel tid flyttede man ofte. Her er et kik ind i gården.