oktober 12, 2009

Farlig politisk forskning


En russisk Stalin-forsker er blevet grebet af FSB (Federalnaja Sluzjba Bezopasnosti– Ruslands politiske sikkerhedstjeneste - en slags fortsættelse af KGB).
Den russiske professor i historie ved universitetet i Archangelsk, Mikhail Suprun, som forsker i Stalintiden, anklages for ulovlig kopiering af information. Alle hans datorer og papirer, både på kontoret og hjemme er blevet beslaglagt.

- Mit livsværk er blevet ødelagt, siger Suprun.

En lang række bøger om det tidligere Sovjet er blevet til på andre universiteter i Barentsregionen, bl.a. i svenske Luleå. Suprun har tidligere skrevet om sovjetiske krigsfanger i Norge og om hvordan etniske tyskere blev undertrykt under Stalin. Suprun arbejder sammen med andre historikere i et tysk-russisk projekt om ofre for politisk undertrykkelse.

Mikhail Suprun blev pågrebet den 30 september og anklages for at have spredt hemmelige informationer, da han forskede i gamle arkiver, rapporterer Novaya Gazeta. Også Supruns assistent er pågrebet. Samt den myndighedsperson, Alexander Dudarev, som gav professoren tilladelse til at kikke i arkiverne.
Suprun finder anklagelserne absurde.

- ”Jeg spekulerer på anledningen, - de tillader mig ikke engang at anvende internettet”, siger Suprun, ifølge det tyske nyhedsbureau DPA.

Den russiske menneskeretsorganisation ”International Memorial society” fordømmer anholdelsen, men er overbevist om, at overgrebet bliver erklæret for ugyldigt. De er dog bange for konsekvenserne.
”Det faktum, at en sådan undersøgelse sættes i værk med bortfjerning af datorer og kopier af historiske dokumenter kan komplicere forskning af landets historie i væsentlig grad. Det er usandsynligt, at historikere vil give sig i kast med dette vanskelige arbejde, hvis det også medfører risiko for retslig forfølgelse”, skriver ”Memoral” i en udtalelse.

Memorial bekymrer sig også for den seneste tids skønmaleri af Stalin. Man kan ikke udelukke, at de som har ansvar for arkiverne opfatter den påbegyndte FSB-undersøgelse om eventuelt lovbrud som et signal til at opgive samarbejde med historieforskere, siger Memorail.

- - -

Også fra Tyskland kommer skarp tysk kritik:

”Anholdelsen er helt uacceptabel”

Forfølgelserne tager til i Rusland”, siger Angela Merkels talsmand for kristdemokraternes arbejdsgruppe, Erika Steinbach. Det er en foruroligende tendens, at ikke bare journalister, men også forskere presses til politisk korrekt forskning.
Det er uaceptabelt at Rusland, som er medlem i Europarådet og engageret i menneskerettigheder, lidt efter lidt afskaffer presse- og meningsfrihed og nu også forskningsfrihed.

Oversat fra svensk artikel af David Högfeldt i ”Världen i dag” 12.10.09.Nederste lllustration: mærkat fra Den kolde Krigs Tid.