juni 10, 2007

- ikke forberedt på noget

Hårde tider venter, lød kommentaren fra ansv. redaktør Ruben Agnarsson i papirudgaven af avisen "Världen idag"s den 8. juni.
(Her omskrevet og forkortet:)

Sveriges folk er ikke forberedt på noget. De har ikke haft krig i 200 år, og mange mener åbenbart, at fred og gode tider er faste foreteelser. Landet er så at sige uden militært forsvar og noget moralsk sådant findes heller ikke. Befolkningen synes søvndrukken og beruset af fornøjelser, forbrug og selvoptagethed.


Rusland har de største kombinerede olje- og gasreserver i verden og de opskruede priser giver vældige resurser. Det enorme statsforetagende Gazprom arbejder ihærdigt for at gøre så mange lande som muligt energiafhængige af Rusland.

Den russisk-tyske gasledning ned gennem Østersøen skal passere svensk økonomisk område tæt ved Gotland. Tilsyneladende agter Rusland ikke at drøfte placeringen med Sverige. Ifølge Putin støttes og garanteres projektet af det russiske militær.


Svenske politikere hævder forsigtigt, at man har ret til at sige nej til gasledningen - af miljøhensyn. Andre mener, at hvis bare det svenske erhvervsliv investerer i Rusland, vil Putin straks nedruste og blive demokrat og aspirant til fredspriset.


Vi får vel se, om svenske politikere anmelder gasledningen til Det svenska Naturvårdsverket, så de kan diskutere spørgsmålet med - den russiske østersøflåde?