juni 03, 2007

Farligt arbejde


Midt i maj fik det russiske journalistforbund ordre fra højere magter, at de skulle rømme deres sekretariat i det centrale Moskva for at give plads til en Kreml-støttet TV-kanal.
Forbundet fandt begrundelsen absurd, men protester hjalp ikke.
De tror snarere, at ordren skyldtes ønsket om muligt at forhindre en på det tidspunkt nær forestående verdenskongres for journalister (IFJ) den 28. maj.

På nævnte journalistkongres redegjorde John Crawfoot for en undersøgelse af de mange drab på journalister i Rusland siden 1993.
Af ialt 289 journalister er mere end 80 dræbt i forbindelse med deres arbejde, d.v.s. omkring det dobbelte af hvad "Conmmittee to Protect Journaslists (CPJ) var kommet frem til.
Det skal dog nævnes, at IFJ anvender et bredere begreb i sin efterforskning og taler om formodede mord.
Anna Politkovskaja

IFJ begyndte sin undersøgelse efter mordet på Anna Politkovskaja fra avisen Novaja Gazeta i oktober 2006. Hendes chefredaktør, Dmitrij Muratov, fortalte på kongressen, at han følte sig stadig mere urolig over politisk indflydelse på mordundersøgelsen.
På redaktionen mistænkes to højtstående tjetjenske embedsmænd for at være de skyldige.
Både regeringshøjkvarteret i Kreml og rigsafvokaten har afslået at deltage i journalistkongressen, sagde IFJ´s generalsekretær som fandt det arrogant og uacceptabelt.


Kilde: Världen idag 18.5.07 og 30.5.07