oktober 23, 2006

Musikere dödsdömt ved fatwa

Mozart måtte vige for islam i Berlins Opera for en måneds tid siden.

Var det alene for emnets skyld? Eller er musikken også bandlyst?

Det nye islamiske styre i Somalia indførte sharialoven for nogle måneder siden, og nu har 8 musikere, hvoraf tre kvinder, fra Somalias Nationalkommission for Musik udsendt et rystende nødråb til verden: "Red os!"

De er blevet dømt til døden ved et fatwa udstedt den 17. oktober, men lykkedes at flygte.
Lederen af musikkommissionen, Yusuf Jimale, forklarer, hvordan det ny islamiske styre for Somalia foretog et væbnet overfald mod kommissionen i Mogadiscio og ødelagde alt. Også et værk, der var tiltænkt UNESCO.

Man forbød dem at musicere og at kontakte pressen. Og så fulgte fatwaen med dødsdommen.
Den henviser til vers 5,33 i koranen: "De, som bekæmper Gud og hans sendebud og ødelægger jorden, skal massakreres eller korsfæstes eller have hånd og fod amputeret (på skrå - altså højre hånd og venstre fod eller omvendt) eller bandlyses fra jorden, og i den næste verden vil de blive tortureret".

"Formørkede ignoranter", mener Yussuf, "Musik har altid existeret. Mon de virkelig forstår teksten i koranverset? De fører folk bag lyset. Vi har brug for international hjælp. Islamisterne
stiller sig yderst grusomme an mod os og imod al musik. Men denne dødsdom får os ikke til at afstå fra at dyrke musik. Vi har ikke uret. Vi har ret, ret og atter ret."

I Italien er appellen blevet spredt af Patricia Adkins Chiti, som er bestyrelsesmedlem i det Internationale Råd for Musik under UNESCO og det Europeisk Musikråd.

Fatwaen blev udsendt efter et overfald på Østafrikas Radio nord for Mogadiscio, som plejer at sende musik til hovedstaden. Og Radioen blev lukket!

Den 11. september 2006 fandt et nyt overfald sted, nu mod Radio Jowhar i Mogadiscio, hvilket førte til totalt stop for musikprogrammer. Derefter var det kun tilladt at sende koranprogrammer og officielle meddelelser.

Der er faktisk ikke noget direkte forbud mod musik og sang i koranen. Forbudstolkningen henviser snarere til fatwaer, der er udstedt af wahhabitiske teologer, såsom den afdøde mufti i Saudiarabien, Abdelaziz Bin Baz, som erklærede:

"Ordet ma´azif refererer til sang og musikinstrumenter. Profeten har sagt, at ved tidernes ende
kommer der et folk, som tillader disse ting, samt alkohol, utugt og silke.
Ifølge hadit´en er musikinstrumenter haram (= forbudt), og den forbander dem, der siger noget andet. De, som siger, at musikinstrumenter er tilladte, lyver og begår en grov synd."

Ligesom talebanerne gjorde i 1996 i Afghanistan har de somaliske islamextremister nu lukket biograferne, forbudt film og TV-forevisninger på offentlige steder, forbudt sang og dans ved bryllupper og krævet adskillelse mellem kønnene.

(Kilde: Magdi Allam i Corriere della Sera, Milano, lørdag 21.10.06).

Hvordan vil det gå i Europa, hvis vi ikke vågner op i tide?