december 06, 2015

Se jer godt for!

Om svensk TV's Kunskapskanalen 6.12.15. kl. 11.40 til ca. 12.40.

"Antirasistiskt arbete (med några språkfel)
Hur förändrar vi våra institutioner så att de inte dess strukturer leder till diskriminering och att vissa grupper blir underrepresenterade?. Hur kan vi garantera att alla olika grupper i samhället får likvärdig behandling? Dessa frågor diskuteras av en panel bestående av forskare och verksamma inom antirasistiskt arbete. Arrangör: Malmö högskola. Repris från 25/11 2015."

Sverige har mere travlt end nogensinde med emnet "racisme" i denne indvandringstid. Jeg så kun en del af annoncerede forestilling og kunde ikke læse navnene på de fire mand i panelet, to mørkhudede mænd og to blegansigtede kvinder.
Den ene mand fortalte, at der som baggrund for alle studier og alle emner foreligger  materiale til undervisning, som man uden videre godtager. Man undersøger ligesom aldrig, hvem der står for materialet. Og ligesom vi kan have forskellige meninger og fordomme om materiale, har skaberne af materialet jo også kunnet have forskelligt syn på tingene og fordomme, som uden videre kan have påvirket deres fremstilling.

Rigtigt! Det har han fuldkommen ret i. Det bør og skal man vide for overhovedet at bedømme materialet. Jeg så det tydeligt engang på et kursus på Zahles Seminarium, der skulde få forældrer til at godtage et nyt undervisningsindhold for folkeskolen (påbudt af Ritt Bjerregaard), men ikke forstod at en del af lærebøgerne kom fra røde forlag.

Alle steder, hvor det gælder holdninger og livssyn, bør man tilegne sig viden om forfatterne bag det læremateriale, man får stukket ud. Det er ikke nok blot at kende navn og forlag.


Her er et tydeligt exempel fra et helt andet felt: