december 12, 2015

Hallo, hallo, alle gode venner!

Nu fejrer vi Lucia i den mørke vinternat. Og så er der bare to nævefulde dage til juleaften.
Her er hyrderne på marken afbildet i Tuse (Tudse) Kirke. Lutter idyl, mens de venter på, at stjernen bliver tændt over krybben i Betlehem.


Julen er ikke som før. Tiderne har ændret sig, selvom vi lader som om de er som de altid har været og ikke nævne det onde ved sit sande navn.

Det er også noget snak:
Tiderne var ikke bedre. Hørte vi ikke i bibelshistorie i skolen, om barnemordet i Betlehem? den modbydelige nedslagtning af alle små drenge. Vi forstod nok ikke så meget af det, da vi gik i første klasse, Nu er det kommet
nær på.


Tåler vi at se det? Vi vænner os vel og bliver forråede af den
"berigende kulturpåvirkning".


Her er scenen i Betlehem:"Da Herodes nu så, at han var blevet skuffet af de Vise, blev han såre vred og sendte folk hen og lod alle drengebørn ihjelslå, som var i Betlehem og i hele dens omegn, fra to år og derunder, efter den tid, som han havde fået besked om af de Vise.
Da blev det opfyldt, som er talt ved profeten Jeremias, som siger: En røst blev hørt i Rama, gråd og megen jamren. Rakel græd over sine børn og vilde ikke lade sig trøste, thi de er ikke mere."

skrev Evangelisten Matthæus.

Relieffet er fra en af kannikernes korstole i Roskilde Domkirke, udskåret på 1400-tallet under Erik af Pommerns regering til minde om dronning Margrethe (hans mormor Ingeborgs søster).


Trods de onde tider og barnemord dengang og nu ønsker jeg alle en hyggelig og fredeelig jul
og alt godt for det nye år.

Gertrud