februar 17, 2015

Don't mention the war

Arrangementet på Krudttønden forleden bød på mere end blot krudt og kugler. Vi hørte også et par visdomsord fra den franske ambassadør, der citerede Albert Camus: "Hvis ikke man kalder ting ved deres rette navn, har man ikke en chance for at forstå dem eller gøre noget ved dem, hvis de skader os (frit gengivet efter hukommelsen). Og det er præcis, hvad vi ser i kølvandet på mordene ved Krudttønden og synagogen: politikere, der råber i kor, at "nu skal vi skal stå fast, ellers ville de mørke kræfter vinde".

Jamen kære politikere, de har allerede vundet. Alene det faktum, at vi ikke tør kalde ting ved deres rette navn, er et tegn på vores nederlag. Og det blev hurtigt bekræftet fra højeste sted.

Straks efter Krudttønden-skyderiet kom "terrorisme-ekspert" Lars Erslev Andersen og tidligere PET-chef Hans-Jørgen Bonnichsen med udtalelser, der mindede kraftigt om George Orwells Newspeak fra romanen “1984". Eller også snarere om Badehotellets "Don't mention the war", og 
begge slog knuder på sig selv i et forsøg på at sige, at dette og lignende attentater kun har meget lidt med Fredens Religion at gøre. Og skam få den, der kunne komme på den uværdige tanke, at disse ting er i overensstemmelse med den sande lære. Fy føj da. Og till støtte for sin pointe remsede Erslev Andersen andre nedslagtninger op, der gik helt tilbage til Timothy McVeigh (Oklahoma-massakren), Una-bomberen og Anders Bering Breivik.

De var alle "ensomme ulve", sagde han, så mon ikke Charlie-mordene og det forsøgte massemord ved Krudttønden var af samme kategori? Det antydede han i hvert fald, men interessant nok sprang han diskret én "ensom ulv"-massakre over. Det var den amerikanske militærpsykiater Nidal Malik Hassans likvidering af 13 sovende soldater-kollegaer i Fort Hood i Texas i 2009. I Allahs navn.
Det var en "arbejdsulykke", sagde Obama udfra et udgangspunkt,  der helt var på linje medt Erslev Andersen og Hans Jørgen Bonnichsen. Så alle kunne passende gå sammen om at skrive en bog, der fritager Fredens Religion for al skyld.

Og titlen? Hvad med "It's got nothing to do with you-know-who," efterfulgt af en tekst designet til folk, der godt kan lide eventyr


Geoffrey Cain