februar 04, 2009

Kultur i 70`erne

For kort tid siden fortalte SPYDPIGEN om, hvordan postvæsenet lagde op til at få kongekronen fjernet fra deres logo i 1974. Midt i 70´erne mente 68´erne åbenbart, at tiden var inde til den omvæltning, de så ivrigt havde arbejdet på og skrevet om. Da dronningen i 1977 fejrede sin fødselsdag, var der som sædvanligt stuvende fuldt på Amalienborgs slotsplads til vagtparaden. Kongeflaget viftede i solskinnet, og der var noget af samme stemning som under besættelsen, hvor folk samledes om Chr. 10 som et naturligt midtpunkt.
Børnehavebørn og skolebørn stod i første række og svingede med Dannebrogsflag, garden spillede, og dronning Margrethe, småprinserne, prins Henrik og dronning Ingrid kom ud på altanen og vinkede.

Traditionen tro ville dronningen sige et par ord og takke for folkets hyldest, men...
mikrofonen virkede ikke, og teknikerne kunne ikke få den i gang. Jeg kan ikke bevise, at det var sabotage, men jeg stod ved siden af, og det virkede som sabotage.

Regeringsbladet Aktuelt bragte en ganske særlig fødselsdagshilsen til dronningen fra journalist Leif Hansen og fotograf Harry Nielsen: man viste byrådsmedlem Annelise Bock udklædt som dronning Margrethe. Hun smækkede kjolen op og stak sin bare numse lige op i trynen på den smilende kulturminister Niels Matthiassen. Det affødte følgende replik fra en læser: ”Jeg forlanger ikke, at kulturministeren skal være et mandfolk, men bare at han skal være kulturel!”

Sit kulturelle stade viste ministeren også ved støtte til Christiania-udstillingen på Charlottenborg, hvorfra vedstående tegning, som De - kære læser - må bære over med i oplysningens tjeneste.

Annelise Bocks udflippede happenings kan jeg komme tilbage til en anden gang.